Niek Bruynzeel – 6|7|13|14 juli 2019

Niek Bruynzeel is geboren in 1952 in Amsterdam. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie van 1976 tot 1982.

De sfeer binnen zijn olieverf schilderijen is vervreemdend en dat is waar hij naar streeft. Uitgangspunt is meestal het landschap of delen daar uit. Het werk laat zich niet in één blik verklaren en door het werken met dunne transparante verflagen blijven er onderhuidse restanten zichtbaar die een extra verdieping aan het geheel geven .‘Dwaalgasten’, zijn potloodtekeningen op papier, die ontstaan tijdens het tekenen liefst zonder idee vooraf. Het is een werkwijze van getekend assembleren waarbij voorwerpen, wezens of elementen uit de natuur één geheel vormen. “De sfeer is hierbij heel essentieel. Totaal onlogische, maar voor mij kloppende situaties”, aldus Niek. De assemblages zijn samengesteld uit onderdelen van gevonden voorwerpen, kapotte beelden, hout, rubber, in latex mallen gegoten porseleingips, acryl of olieverf en goudpigment. De sfeer van deze objecten komt dicht bij die van de tekeningen.

Tekeningen

Potlood op zuurvrij museumkarton. Gedroomde situaties waarin mensen / dieren figureren in landschappen of ruimten. Een dwaalgast is een dier of in mijn geval een wezen dat in een bepaald gebied zelden wordt gesignaleerd. Bij mij ontstaan ze associatief en spelenderwijs, zijn vreemd, horen er eigenlijk niet te zijn maar manifesteren zich wel.

Assemblages

Samengestelde objecten uit gevonden en/of verloren materiaal. De onderdelen bestaan uit drijfhout, steen, metaal, blad of boomdelen. Aan het geheel voeg ik in latex mallen gegoten vormen toe. Zand, goudpigment en olieverf maken dat deze onderdelen een bindend geheel gaan vormen. De in eerste instantie waardeloze, niet verwante materialen gaan zo een eenheid vormen en krijgen een nieuw leven.