Ansje Visser | fotografie

Ansje Visser is fotograaf, schrijfster, textielkunstenaar en (visueel) verhalenverteller.

“Voor mij is fotografie de kunst van het observeren. Het gaat erom iets interessants te vinden op een gewone plaats. Ik heb ondervonden dat het weinig te maken heeft met de dingen die je ziet maar juist alles met wat je kunt doen met de manier waarop je ziet.”

Elliot Erwill, fotograaf

Fotografie en kunst zijn een vorm van meditatie voor mij. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld met mijn camera op pad te gaan en mij te laten verrassen door en me te verwonderen over waar mijn oog me naartoe leidt. Rust is wat ik zoek in mijn werk.

Onderwerpen waar ik me door laat inspireren zijn de onderwaterwereld, abstractie, reflecties, het spel van licht en donker, reizen en de natuur. Ik werk zowel vrij als ook in opdracht en geef fotografieles: laagdrempelige fotolessen in kleine groepjes, fotowandelingen en foto-uitjes. Ik heb een vorm van foto-coaching ontwikkeld om mensen die vastlopen in werk of in de privé situatie met behulp van fotografie meer inzicht te geven in hun leven.

Regelmatig heb ik een expositie van eigen werk en ik heb diverse fotoboeken gemaakt zoals Het Anszien van 2018 (mijn fotografische kijk op het jaar), Humans of the world (portretten van ontmoetingen met bijzondere mensen op mijn reizen), Landscapes of the Earth (landschappen van de wereld), Curtain calls (gordijnstillevens), Behind the scenes (een kijkje achter de schermen, gluren bij de buren), Into the light (spel van licht en donker) en Aap, noot, mies 2.0 (een fotoboek met een alternatief ABC voor kinderen met prikkelende foto’s die uitnodigen tot discussie).

Naast fotograaf ben ik ook schrijfster en textielkunstenaar (kussenhoezen, lontwolschilderijen en schilderen met recycled textiel). Ik heb 11 boeken geschreven en gepubliceerd, waaronder 6 kinderprentenboeken, een dichtbundel met eigen foto’s en een aantal levensverhalen.

Double Dutch

Ansje heeft op een creatieve manier nieuwe Nederlandse landschappen gecreëerd door twee of meerdere landschappen fotografisch met elkaar te mengen waardoor er een magisch en sprookjesachtig beeld ontstaat.

Exposities met Ansje Visser