Co Latumahina

Als beeldhouwer heeft Co Latumahina een switch gemaakt naar ‘glas’. Dit veeleisend materiaal geeft de mogelijkheid te spelen met licht, reflectie, refractie en transparantie.

De technieken die ze toepast zijn Pâte de verre, glas casting (beeld van glas), zandstralen op glas, glas fusing, glas gieten in een mal, glasblazen en zeefdrukken op glas. Lost-wax casting is een eeuwenoud proces in de glaskunst. Vroeger bekend onder de naam cire perdue. Hierbij neemt een wasmodel tijdelijk de plaats in van het kunstwerk. De was wordt weggesmolten en vervangen door een ander materiaal. In dit geval glas.

“Naast pure glasobjecten ben ik bezig het glas te combineren met andere materialen. Met hout, uitgeslepen lijnen in het glas door te laten lopen in een houten basement. Met aardewerk, ongeglazuurd porselein zo dun mogelijk uitschrapen tot het haast doorschijnend is, daarin nog meer doorzicht forceren door het aanbrengen van kleine gaatjes en dat bijeen te brengen met glas. Het glas zelf is het fascinerende onderwerp. Steeds meer laat ik mij inspireren door het materiaal zelf. Met het licht als altijd verrassende medespeler.”

Exposities met Co Latumahina