Hans Gritter

Hans raakt erg geïnspireerd door dansers als ze voor zijn ogen opgaan in een buikdans, alleen of met anderen, in schitterende gewaden met veel goud en pailletten of samen in extase geraken door een expressieve moderne dans. Of de gitaren van de flamenco volgen, of de verstilde Indiase dans beoefenen, met de prachtige gebarentaal van handen en hoofd.

“Kijken, meebewegen met je lijnen, vanuit je herinnering ook, want je bent altijd te laat, maar dat doet er niet toe, als de beweging en expressie maar raak is. Wat makkelijker zijn de muzikanten, de bewegingen herhalen zich, maar ook hier wil ik proberen (hun meeleven met) de muziek in beeld te brengen.”

Modellen, naakt of gekleed, vergen weer andere vaardigheden: ieder model drukt met haar of zijn houding iets uit, dat moet je kunnen zien, ontdekken en in beeld brengen. De ruimte waarin ze staan, zitten, liggen creëert Hans door ze te plaatsen in vooraf via linoleumsnede bedrukte vellen papier te plaatsen, of op reeds door hem geschilderde papieren die een beeld van strand of heuvel of tropisch landschap suggereren.

Hans is werkzaam op Ruigoord en is lid van de Onafhankelijken.

Exposities met Hans Gritter