Hetty Mertz

Hetty Mertz tekent en schildert figuratief en is autodidact. De compositie ontstaat geleidelijk door de getekende onderwerpen te gebruiken voor de eerste opzet op doek of papier. Tekenen doet ze met pen, potlood en krijt, schilderen met acryl en aquarel. “Deze werkwijze geeft mij genoeg aanleiding om te schilderen en geeft vrijheid tot verandering tijdens het proces. Zo ontstaat de uiteindelijke compositie: een ‘werkelijkheid’ waarbij de stemming, de atmosfeer kenmerkend is.”

“Zowel muziek als beeldende kunst bleken al vroeg mijn belangstelling te hebben. Hoewel ik een Conservatoriumopleiding dwarsfluit heb afgerond en ik erg houd van fluit spelen, fluitles te geven en met anderen samen te spelen heeft het tekenen en schilderen altijd een rol gespeeld.

Hetty houd ervan om buiten te zijn in de natuur. Inspiratie haalt ze uit sfeervolle plekken in binnen- en buitenland, maar ook uit haar directe omgeving zoals in en om haar huis en achtertuin. Onderwerpen bestudeert ze al tekenend waarbij ze soms foto’s maakt. Op die manier heeft Hetty genoeg aanleiding voor uitwerking op papier of doek en kan er een totaalbeeld ontstaan; een interpretatie van de waargenomen werkelijkheid. De uiteindelijke compositie is dus een ‘werkelijkheid’ waarbij de stemming, de atmosfeer de herinnering weergeeft van het onderwerp. Hetty is aangesloten bij de kunstenaarsvereniging Tengel.

Exposities met Hetty Mertz