Jan Kwast (1923-2004)

Jan Kwast is geboren op 29 januari 1923 in Koog aan de Zaan in een groot gezin van 16 kinderen. Al van jongs af aan wilde Jan schilder worden maar omdat zijn vader altijd zei dat daar geen droog brood mee te verdienen viel heeft hij een ander pad gekozen en is hij op een researchafdeling van een laboratorium komen te werken.
Vanaf zijn 57e was hij door omstandigheden in staat zijn werkelijke passie uit te oefenen, hij kocht een schildersezel en nam lessen bij creativiteitscentrum Komma . Selma Timmerman leerde hem hier de kneepjes van het schilderen met olieverf. Na het experimenteren met aquarelleren besloot Jan zich verder te specialiseren in het werken met olieverf.

Op groot doek schilderde Jan vervolgens een jeans van zijn zoon. Het schilderij was zo nauwkeurig geschilderd en viel op bij kunstenaar Rein van Briemen. Hij herkende als vakman de kwaliteiten van Kwast en haalde hem uiteindelijk over om te exposeren. Zijn allereerste expositie in kunstgalerie ‘t Vorstenburch werd een succes, waarna even later een tweede expositie volgde in Marken.

jan-kwast-schilde-jopie-huisman-zaansgroen

Een aantal van zijn meesterstukken zijn het schilderij van de mijnwerkerspullen, de levensechte theedoeken en het winkeltje van Ma Hottentot (welbekend onder Zaankanters). Jan Kwast werd door menigeen vergeleken met Jopie Huisman. Zijn bijnaam luidde dan ook ‘De Zaanse Jopie Huisman’.

Helaas is Jan Kwast in 2004 overleden, zijn schilderijen zijn bij zijn vrouw en zoon bewaard gebleven. Nu ook zij allebei helaas niet meer in leven zijn hebben zijn kleinkinderen besloten om als eerbetoon nog eenmaal een expositie te organiseren om het werk van Jan Kwast te tonen. Zijn kleinkinderen hebben helaas niet de mogelijkheden om zijn werken goed op te slaan en hopen hiermee de schilderijen aan te bieden aan mensen die ze op waarde kunnen inschatten.

Exposities met Jan Kwast