Jan Theun van Rees – 20 t/m 23 augustus 2015


‘Halve vierkante meter vrijheid – in de cellen van de Zaanse Bajesboot’
tentoonstelling met foto’s van Jan Theun van Rees


Jan Theun van Rees exposeert bij Zaansgroen in Zaandam

Tijdens Sail 2015 staat bij Zaansgroen een drijvend object van heel andere orde centraal. Met de fototentoonstelling “Halve vierkante meter vrijheid” biedt fotograaf Jan Theun van Rees een blik in het voormalige detentieplatform dat tot 2012 werd gebruikt als gevangenis voor illegale buitenlanders.

Vorig jaar heeft Jan Theun van Rees de verlaten gevangenisboten, die in Zaanstad voor zoveel beroering hebben gezorgd, op bijzondere wijze geportretteerd. Naast de monotone architectuur met eindeloos lange gangen, benauwde zalen en dito cellen, werd Van Rees diep geraakt door de sporen van de gedetineerde illegalen die hij in de cellen aantrof.

Boven elk matras was een prikbord bevestigd van 50 x 100 cm. De meeste van deze panelen waren gevuld met teksten en tekeningen. De grote diversiteit aan uitingen van bijvoorbeeld heimwee, frustratie, hoop of berusting, woede en liefde, maakt heel invoelbaar wat het betekent om hier vast te moeten zitten; klem tussen verleden en toekomst, wachtend zonder te weten waarop en zonder uitzicht op een oplossing. Door zoveel mogelijk van deze panelen te fotograferen ontstond een aangrijpend document.

Jan Theun van Rees exposeert in expositieruimte Zaansgroen in Zaandam

In de intieme galerieruimte van Zaansgroen worden een aantal foto’s uit het bijzondere fotoproject “Halve vierkante meter vrijheid” voor het eerst gepresenteerd. Op ware grootte afgedrukt en met veel zorg gepresenteerd laten de panelen zich bekijken en waarderen als vreemde kunstweken met een indringende en verwarrende boodschap. Gedurende de dagen dat de tentoonstelling voor het publiek geopend is, zal de fotograaf bij de tentoonstelling aanwezig zijn.

Jan Theun Rees over dit project:

“Omdat de boten binnen afzienbare tijd volledig zou worden verbouwd besloot ik zoveel mogelijk van deze betekende borden te fotograferen. Twee dagen lang ging ik van cel tot cel en keek door de camera naar de panelen. Aan het eind van de dag leek het alsof ik de alle stemmen kon horen van de mensen die hier verbleven. Met veel zorg heb ik de beelden bewerkt, zodat zij op ware grootte afgedrukt kunnen worden. Ingelijst worden het kunstwerken uit een vreemde collectie. Met de presentatie van de panelen hoop ik dezelfde sensatie teweeg te brengen die ik tijdens het fotograferen ervoer. Het project toont niet wat er in de gevangenis gebeurd is en ook de mensen om wie het gaat blijven buiten beeld. Toch kan de toeschouwer als het ware in de positie van de celbewoners stappen door de vele beelden op zich in te laten werken.”

De presentatie wordt mede gedragen door Amnesty International afdeling Zaanstad en is gerealiseerd met financiele ondersteuning van ‘Stad aan de Zaan’.

Donderdag 20 t/m zondag 23 augustus 13.00 – 17.00 uur
www.onewallaway.com