Jan van den Thillart – ‘De boom’ 9|10|SEP|2023

‘De oerkracht van ‘van den Thillart’s bomen’. De boom als inspiratiebron van al het leven. Geen enkele kunstenaar ondernam zo’n verwoede poging om door te dringen tot de ziel van een boom, als de Bossche kunstenaar Jan van den Thillart. Talloze tekeningen en schilderijen wijdde hij aan de grillige schoonheid van de knotwilgen, eiken of berken. In zijn tekeningen slaagde hij er in de boom haar mysterie en de oerkracht weer terug te geven. Onvoorspelbare woekeringen, fantasievolle kronkelende takken of gewoon een robuuste eik die onverstoorbaar zijn levenscyclus volbrengt.’ De natuur was zijn grootste inspiratiebron. Hij tekende vaak in de directe omgeving van ‘s Hertogenbosch, het poldergebied van de Maas, Drunense Duinen, de Wamberg, ‘t Drommels kanaaltje, het Kraaienbos maar hij maakte ook veel tekeningen tijdens zijn reizen.

Jan van den Thillart (1904- 2002) Beeldend kunstenaar werd in 1904 geboren te ‘s-Hertogenbosch. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor schone kunsten te Antwerpen, later keerde hij terug naar zijn geboortestad. In 1954 werd hij lid van de Vereniging van de Nederlandse kring tekenaars, hij exposeerde regelmatig in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij zette zich in voor de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars bovendien was hij lid van de Brabantse Kunststichting. Hij overleed in 2002.

De expositie met werk uit de collectie van de familie van Jan van den Thillart vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 van 13.00 tot 17.00u – vrij entree. Veel van de kunstwerken zijn te koop.