Kasia Mitan | schilderijen

Na in haar vaderland Polen het Lyceum voor de schone Kunsten in Zakopane te hebben gevolgd is Kasia Mitan (1988) in 2014 afgestudeerd aan de HKU (Hoge school voor de kunsten) in Utrecht voor een Bachelor of Fine Arts.

Haar werk ligt op de grens van figuratie en abstractie. Ze zoekt de grens tussen het afbeelden van zaken zoals ze zich in de reële wereld voordoen en de weergave van objecten en subjecten van organische structuren: het organische en gefabriceerde samen in een beeld. Kasia zegt hierover: “Ik ben op een zoektocht naar het moment wanneer die twee vormen samen komen, het samensmelten van cultuur en natuur. Sommige objecten probeer ik te suggereren en kunnen worden herkend maar hun verschijning is waar mogelijk dubbelzinnig en onrealistisch. Sommige werken lijken neo-expressionistisch en behelzen de herleving van de persoonlijke expressie in de beeldende weergaven.”

Ze probeert de werken soms tot de ruwe voorstudie te beperken zodat het werk zijn spontane, naïef-achtige karakter en harmonieuze compositie behoudt. Ze is gefascineerd door de natuurelementen. Zo begint meestal het proces van de productie van een werk vanuit een beeld uit de natuur. “Ik maak foto’s tijdens voettochten, zoals een bijzondere vorm van een boom die ingegroeid is in de hek, een steen in het water met er op groeiend gras en mos in een rivier, een heel erg eenzame wandelende tak die op blad lijkt maar een insect is, of een wilde water munt. Dat zijn de close up elementen die ik transformeer in een metaforisch symbool en het verbeelden van de moderne cultuur, tezamen een verwijzing naar het dubbelzinnige karakter van het leven”, aldus de kunstenaar.

Exposities met Kasia Mitan