VanvanderLinde & Henk Dil 27|28|NOV|2021

‘Oud & Nieuw van de Daam Schijfweg’ De keramische sculpturen van Hendrik (Henk) Dil (1937-1993) worden aan de vergetelheid ontrukt. VanvanderLinde toont foto’s met een kwinkslag.

Henk Dil ✝︎

Hendrik (Henk) Dil (1937-1993), beeldend kunstenaar, keramist, beeldhouwer en bewonderaar van vooral de oud-chinese keramiek koos na zijn diensttijd voor de kunst. Hij woonde en werkte in Zaandam waar hij >>> Lees meer <<<

Vanvanderlinde

“Ik zie ik zie wat jij niet ziet en maak er een foto van.Gewoon omdat het kan en omdat ik er plezier aan beleef.Dat plezier deel ik graag met anderen.” >>> Lees meer <<<

Oud en nieuw van de Daam Schijfweg

Over Daam Schijf werd in 1793 geschreven: “Sardammer Quibus, Gekken Boer, Patroon die ‘t zekerlijk in de herszenen schort” (Lees hier meer over in de uitgebreide verhandeling van Jur Kingma over het wel en wee van Daam Schijf in het blad Met Stoom van de vereniging Zaans Industrieel Erfgoed.) Dat er pas in 1963 een – tegenwoordig doodlopende – weg naar Daam vernoemd werd, hebben wij te danken wij aan de bekende Zaanse heemkundige Frans Mars. De inmiddels felbegeerde Daam Schijfprijs werd in 1990 bedacht door (Ome) Dirk Versteeg (✝︎ 2012).

Wat heeft dit alles met de expositie van Henk Dil en Vanvanderlinde te maken? Dil en de vader van Vanvanderlinde verwierven in 1989 een braakliggend stuk grond aan de Daam Schijfweg met als doel er gezamenlijk een kunst-service-werkplaats te gaan bouwen. Door het overlijden van Henk in 1993 ging dit mooie plan niet door. De vader van Vanvanderlinde bouwde er wel een eigen pand waar Vanvanderlinde thans ook nog woont en werkt.

De foto’s van Vanvanderlinde en de keramische objecten van Henk Dil zijn te bezichtigen op zaterdag 27 & zondag 28 november van 13 tot 17.00 uur. – vrij entree.