Willem van der Weide

Willem van der Weide (1980) is een autodidact kunstenaar, woonachtig en werkend in Amsterdam. Als middelste kind van een slagersfamilie groeide hij op in de Zaanstreek. Van 1997 t/m 2005 studeerde hij viool en compositie aan het conservatorium van Rotterdam. Na deze studie is hij zich volledig gaan toeleggen op de schilderkunst. In zijn nieuwe serie abstracte schilderijen werkt hij aan oppervlaktes die doen denken aan vlekken. Dit doet hij door middel van pure onverdunde olieverf aan te brengen op onbewerkte linnen dat een sponsachtige werking heeft. Wanneer men tegenover het werk staat worden de nuances van de vlekken in kleur en vorm duidelijker zichtbaar. Van een afstand mengen de kleuren en gaan de vlekken interacteren, resulterend in een gevoel van ruimte dat knippert en beweegt voor de ogen.

“Als kind droomde ik vaak over het verkennen van een eindeloos universum. In dit universum word ik door een zwart gat naar binnen getrokken om te verdwijnen in een enorme leegte”, aldus Willem. “Waar ik naar verlangde, maar wat me ook beangstigde, is om los te komen van de wereld waarin we leven en in een onbekende diepte terecht te komen waar ik volstrekt alleen ben. Hier ligt voor mij de kracht van het werken in abstractie; de regels zijn onbekend en hetgeen ons vertrouwd is bestaat niet. Door middel van mijn schilderijen en installaties verken ik deze onbekende dieptes.”

In 2016 behoorde Willem tot de 20 finalisten van de AVROTROS Kunstwedstrijd ‘het Naakt’ i.s.m. Museum de Fundatie in Zwolle. In totaal waren er 3500 inzendingen.

Exposities met Willem van der Weide