Zaansgroen en Het Weefhuis geven oude kunstliefdes een tweede kans

Door José Pietens Noordholland Dagblad – 20 november 2020

Galerie Zaansgroen en het Weefhuis ontfermen zich binnenkort weer over ’uit de gratie geraakte’ kunst. Schilderijen, sculpturen en andere werken waar de eigenaar op is uitgekeken of geen plek meer voor heeft, worden te koop aangeboden tijdens vier expositieweekeinden in november en december.

Met ’Oude liefdes’ riep het Zaandijkse Weefhuis in 2007 als eerste de tweedehands kunstverkoop in het leven. Een aantal jaren geleden volgde Zaansgroen in Zaandam met ’Tweedekans kunst’. Doordat beide instellingen vanwege de coronamaatregelen steeds activiteiten moesten afgelasten of verschuiven, vallen de twee verkooptentoonstellingen dit jaar samen. ’Oude liefdes’ op 12 en 13 december is tegelijkertijd met het derde en laatste tweedekans-weekend van Zaansgroen.

Animo groot

Maar vermoedelijk is de animo groot: mensen zitten door corona meer thuis en zullen sneller op een kunstwerk uitgekeken raken of zin hebben in iets nieuws. Bij de vorige editie van ’Oude liefdes’ kregen zo’n honderd kunstwerken een nieuwe eigenaar, zegt Yvonne van Veen van het Weefhuis. Dit keer verwacht ze dat er net zoveel worden verkocht. Nog voordat het Weefhuis de tentoonstelling van november had moeten verschuiven naar december, waren er volgens haar al 35 kunstwerken binnen. Op 10 december kunnen de kunstwerken worden ingebracht bij het Weefhuis. Kunstkenner Jan de Bruin, oud-directeur van de Kunstuitleen, zal die dag helpen met de taxatie.

Fotografie

De ’tweedekans kunst’ van Zaansgroen is te zien en te koop in het laatste weekend van november en de eerste twee weekenden van december. De laatste in de reeks draait volledig om fotografie, met werk van onder anderen Karel Tomei (luchtfotografie) en Hans Aarsman, behalve van zijn fotografie ook bekend van zijn wekelijkse rubriek ’De Aarsman Collectie’ in de Volkskrant. De fotoreeks is afkomstig van een gepensioneerde, Amsterdamse galeriehouder. Zaansgroen heeft ook collecties van kunstverzamelaars of overleden kunstenaars zoals Peter Louman. Die zijn niet allemaal in de expositieruimte te zien, maar wel op de website, zegt Mark van Westervoort van Zaansgroen. Bij elkaar heeft hij al meer dan driehonderd kunstwerken van onder andere M.C. Escher, Jan Wolkers, Cees Noteboom en Willem Jansen. „Maar daar zit ook materiaal bij van voorgaande edities, ik hoop op nieuwe inbreng.”

Huttenbouw

De tweedekans-tentoonstellingen, waarvan een deel van de opbrengst is bestemd voor de Zaanse huttenbouw, zijn z’n ’beste exposities’. „In 2019 zijn er tachtig werken verkocht. Dit voorziet in een behoefte. Helaas kon de editie van juni niet doorgaan, we hebben toen een digitale kunstverkoop gehouden. Werken tot tweehonderd euro durven mensen ongezien te kopen, duurdere kunst wil men eerst in het echt zien.”

Meer info

’Tweedekans kunst’: 28/29 november en 5/6 en 12/13 december van 11 tot 17 uur in Zaansgroen (Zeemansstraat 54, Zaandam). www.zaansgroen.nl

’Oude liefdes’: 12/13 december van 10 tot 17 uur in het Weefhuis (Lagedijk 39, Zaandijk). Inbrengen kunst 10 december van 10 tot 16 uur. www.hetweefhuis.nl