50 jaar in het vak: Kees te Kolsté 24|25|JUN|2023

50 jaar schilder: een retrospectief van de schilder Kees te Kolsté (1961 Muiderberg). Kees is woonachtig in Zaandam en huisschilder van beroep. De liefde voor de vechtsport bracht hem destijds naar Zaandam. Bij de Sportschool van Simon van de Nieuwendijk volgde hij zijn lessen. De sport, een eigen vorm van Baguazhang, beoefent hij nog steeds thuis in zijn eigen dojo in zijn karakteristieke herenhuis.

Kees groeide op tussen kunstenaars en volgde de Schilderschool in Zwolle. Voor iemand zonder academische opleiding heeft hij een omvangrijk oeuvre opgebouwd dat vele facetten laat zien. Enkele honderden werken op doek en een bijna onhandelbaar aantal werken op papier. De werken van Te Kolsté kunnen gezien worden als een soort geschilderd dagboek. Het eerste hoofdstuk begint met de surrealistische beelden uit de vroege jeugd. Later herkent men de sporen van de verwerking door Picasso en de kubisten tot aan de huidige afbeeldingen, waarin de verwijzingen naar de abstract expressionisten van Noord-Amerika niet over het hoofd gezien kunnen worden. Te Kolsté vond uiteindelijk een persoonlijke stijl.

Voor Kees is schilderen net als mediteren. Hoe de kijker het ontvangt, vindt hij minder belangrijk dan dat hij zelf tevreden is over het eindresultaat. En wat dat resultaat is, staat niet van tevoren vast. Zijn werk is ontegenzeggelijk dynamisch. Zijn oeuvre kan als zodanig gekenschetst worden door de kleurrijke spontaniteit en figuratieve bewegelijkheid. Het abstracte werk van Te Kolsté geeft de toeschouwer de ruimte de gevoelens en verlangens die het werk oproept naar eigen inzicht te interpreteren. Niets wordt voor opgelegd. Het gaat Te Kolsté erom dat zowel de kunstenaar als de toeschouwer met dezelfde verbeeldingskracht en intensiteit met het kunstwerk bezig is.

Kees te Kolsté exposeert zijn werk op zaterdag 24 en zondag 25 juni van 13.00 tot 17.00 uur – vrij entree.

Kees te Kolsté

Kees te Kolsté (1961 Muiderberg) is woonachtig in Zaandam en huisschilder van beroep. De liefde voor de vechtsport bracht hem destijds naar Zaandam. Bij de Sportschool van Simon van de >>> Lees meer <<<

José Pietens - NHD - Kees te Kolsté

‘Schilderbeest’ Kees te Kolsté zit vijftig jaar in het vak: “Overdag schilder ik huizen, ’s avonds schilder ik in mijn atelier”

ZAANDAM – Tekst en foto door José Pietens – NHD 24 juni 2023 Kees te Kolsté moet een van de productiefste kunstenaars van de Zaanstreek zijn, zo niet dé productiefste. >>> Lees meer <<<