‘Schilderbeest’ Kees te Kolsté zit vijftig jaar in het vak: “Overdag schilder ik huizen, ’s avonds schilder ik in mijn atelier”

ZAANDAM – Tekst en foto door José Pietens – NHD 24 juni 2023

Kees te Kolsté moet een van de productiefste kunstenaars van de Zaanstreek zijn, zo niet dé productiefste. Zijn huis hangt, staat en ligt vol met werken op papier, karton en linnen. Zo’n 30.000 stuks in totaal, schat de kunstenaar die dit weekeinde een jubileumexpositie heeft. „Ik ben een echt schilderbeest.”

Zaandam Exact vijftig jaar geleden besloot Kees kunstenaar te worden. Twaalf jaar was hij toen. Dat besluit kwam niet uit de lucht vallen, hij had altijd kunstenaars in zijn omgeving. Zijn stiefbroer was graficus, diens moeder maakte olieverf. Kees schilderde en tekende zoals kinderen doen. „Zonder erbij na te denken dus.” Hij werkte vaak aan tien schilderijen tegelijk en dat doet hij nog steeds. Hij had best naar de kunstacademie gewild, maar besloot ’een verstandig advies’ te volgen. Hij ging naar de MTS, de opleiding schilderen. „Een goede opleiding. Technisch leer je heel veel.”

Kees – geboren in Muiderberg, opgegroeid in Rotterdam – woont zo’n veertig jaar in Zaandam. Hij ontdekte de streek door zijn vervangende dienstplicht bij het Scheepvaartmuseum. Als huisschilder heeft hij heel wat ’huisjes’ geschilderd. En niet de minste: „Ik heb het monumentale Calff-huis aan de Westzijde 25 jaar in onderhoud gehad. Ook heb ik veel discotheken gedecoreerd. Muurschilderingen en marmerimitaties op zuilen bijvoorbeeld. Onder andere voor Lexion in Westzaan. Het werk was net klaar, toen de discotheek afbrandde. Het was 9/11: een paar uur later vlogen twee vliegtuigen in de Twin Towers. Over de brand hoorde je niet veel meer, maar ik ben het nooit vergeten.”

Hoe meer, hoe beter

Op subsidies, stipendia en andere kunstenaarsregelingen deed Kees nooit een beroep. Hij schilderde overdag huizen om ’s avonds in zijn atelier eigen werk te kunnen schilderen. „Als ik begin, vergeet ik de tijd en ga ik maar door. Maakte ik ’s avonds ook nog eens tien werken. Ik heb zó veel geschilderd, dat ik op een gegeven moment moest overstappen op papier. Mijn huis stond helemaal vol. Het schijnt voor de waarde beter te zijn om zo weinig mogelijk kunst te maken en daar interessant over te doen. Maar hoe meer kunst je maakt, hoe béter het juist wordt.”

Als kind was Kees gefascineerd door Aziatische kunst. Vanaf zijn zesde doet hij aan Oosterse vechtsporten en hij heeft ook een dojo aan huis waar hij les in Ba Gua Zhang geeft. Een complexe sport met duizenden oefeningen, die bij het grote publiek bekend werd door de film Avatar. Later ontdekte Kees de westerse kunst. De vroege Picasso maakte indruk, maar vooral het abstract expressionisme van Willem de Kooning. „Je blijft er naar kijken. Het ziet er makkelijk uit, maar dat valt tegen. Hij is echt een genie.”

Kees schildert niet voor de verkoop, hij is gelukkig met het schilderen zelf. Al exposeerde hij wel geregeld en werd zijn werk tot in Duitsland verkocht. „Daar kijken ze heel anders tegen kunstenaars aan. In Nederland is het vaak: ’oh kunstenaar, uitkering’, in Duitsland hebben ze er meer respect voor.”

Picasso

Zijn huis hangt helemaal vol met eigen werk. Te verwarrend om andermans schilderijen aan de muur te hebben, vindt hij. „Picasso had een Matisse in zijn atelier en toen vroeg iedereen hem wat die Matisse moest kosten.”

Hij bestudeert graag wat het licht doet met zijn werk. In elk type licht moet het mooi zijn. Om uit al zijn duizenden werken een keuze te maken voor de expositie was nogal een klus. Het liefst zou hij alles zelf houden, maar zoveel ruimte heeft hij nu eenmaal niet. „Sommige mooie werken zie ik nooit meer terug, omdat ze zijn verkocht. Je kunt ook niet van al je werk foto’s maken. Van een groot doek blijft op een klein fotootje niet veel over. Een verkocht schilderij gaat me altijd een beetje aan het hart.”

Expositie Zaansgroen

De expositie heet ’50 jaar in het vak: Kees te Kolsté’ en is op 24 en 25 juni in Zaansgroen (Zeemansstraat 54, Zaandam). Open van 13 tot 17 uur, de toegang is gratis.

50 jaar in het vak: Kees te Kolsté 24|25|JUN|2023

50 jaar schilder: een retrospectief van de schilder Kees te Kolsté (1961 Muiderberg). Kees is woonachtig in Zaandam en huisschilder van beroep. De liefde voor de vechtsport bracht hem destijds >>> Lees meer <<<