Arnold de Lange, in 1968 geboren te Wormerveer, is autodidact en laat zich als kunstschilder inspireren door de oude meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het schilderen van figuratieve onderwerpen zoals landschappen, dorpsgezichten en prenten van het Zaanse en Noordhollandse land en ook veel maritieme werken met vooral scheepsportretten van Nederlandse klassieke schepen, nieuwgebouwd met klassieke lijnen of schepen uit vroeger eeuwen. Ook andere maritieme onderwerpen zoals binnenvaarttaferelen of kust- en zeegezichten behoren tot zijn oeuvre. Veel kennis haalt de kunstenaar uit boeken in zijn bibliotheek thuis. Zijn schilderijen worden regelmatig tentoongesteld en gebruikt als illustratie voor boeken en tijdschriften. Verschillende instanties en particuliere verzamelaars van maritieme kunst hebben werk van hem in bezit. Werk van Arnold de Lange is aangekocht door o.a. het Marine Museum in Den Helder en het Gemeente Archief Zaanstad
.
Arnold de Lange: ‘Die bedrijvigheid op grens van land en water is mooi’
Door José Pietens NHD 22 september 2016 – Arnold de Lange staat vooral bekend om zijn maritieme werk. Het Marinemuseum In Den Helder kocht al meerdere doeken van zijn hand aan. Volgens conservator Graddy Boven bevindt het werk van de Wormer kunstenaar zich ‘op eenzame hoogte en slaaft hij er zeer goed in om schip en zee beeldend vast te leggen’. Door alle aandacht voor zijn zeegezichten raakte zijn ‘Zaanse werk’ wat op de achtergrond, maar inmiddels heeft De Lange een nieuwe reeks Zaanse landschappen en dorpsgezichten op doek gezet. Een selectie is dit weekeinde te zien in expositieruimte Zaansgroen. De 47-jarige Zaankanter, van beroep lasser, pakte begin jaren negentig de penselen op. Hij legde typisch Zaanse plekken vast in aquarel. Vaak vanuit de kano, voor een ander gezichtspunt. Vooral de combinatie van land en water spreekt hem aan. „Zo’n grensgebied is altijd mooi: die bedrijvigheid, molens, boten en oude fabrieksgebouwen. Dat zie je vooral in de Zaanstreek, het is echt een uniek gebied.” Voor zijn Zaanse doeken hanteert hij dezelfde aanpak als zijn maritieme werk. „Ik blijf altijd steken rond 1900; toen voeren die prachtige oude zeilschepen nog. Elk detail moet kloppen, want er zijn altijd mensen die je erop wijzen als dat niet zo is.”
Hij doet veel research naar de Zaanstreek van vroeger tijden. In zijn atelier staan ‘een heleboel’ streekboeken waaruit hij inspiratie haalt en soms raadpleegt hij de boeken van de Historische Vereniging Wormcrveer. „Als ik een inspirerende locatie zie, dan zoek ik uit waar het was. wie er woonde en wat voor bedrijvigheid er plaatsvond. Daarna ga ik naar die locatie om het licht te bekijken, want dat kun je niet uit die oude foto’s halen. Vervolgens maak ik er mijn eigen tafereel van. Niet meer in aquarel, maar in olieverf. Daarmee kun je het water heel mooi uitdrukken.”
In Zaansgroen exposeert hij ‘Zaanse werk’ in aquarel en olieverf. Zaterdag 24 & zondag 25 september 2016 van 13.00-17.00 uur.
Website Arnold de Lange