Josien Geerdink glas – 1 & 2 oktober 2016

Josien Geerdink (Loligo glaskunst) maakt objecten en installaties van glas of glas in combinatie met andere materialen. “Ik maak vooral vrij werk maar ook opdrachten komen op mijn pad. Kilncasting (ovengevormd glas) is de techniek die ik het meest gebruik.” Kilncasting is een arbeidsintensieve techniek waarbij er veel stadia zijn voor dat het idee in glas gegoten wordt. Het realiseren van een glazen sculptuur begint met het beeld, meestal in was, hier wordt een mal van gemaakt en deze mal wordt gebruikt om het glas, in de oven, te casten. Hierna volgt het coldwork om de sculptuur af te werken.

Josien vervolgd: “Een aantal van de glas objecten, deze zomer gemaakt in Tsjechië, komen voort uit een reis naar Japan in de winter van 2015. Langs door sneeuwstormen verlate straten van oude poststadjes zag ik de bronnen. Drinkplaatsen waar reizigers (en hun lastdieren) zich konden laven aan schoon drinkwater. De fascinerende schakering van structuren die bevroren, dooiend en stromend water creëerde op de omgeving probeer ik te vatten in glazen ‘containers’. Levendig, licht, verijst gekleurd en bijna transparant.”


josien-geerdink-glas-expositie-zaansgroen-zaandam-Kilncasting

Na de Kunstacademie Enschede (AKI), waar Josien in 1984 afstudeerde op de richting Multi Media/Scenografie, is ze in 2009 met glas als kunst in aanraking gekomen. Een opdracht voor 10 prijzen voor Noord-Hollanders die zich al jaren sterk hadden gemaakt voor het behoud van landschap en natuur. “Ik bedacht 10 sets ‘parels’ van glas die gemaakt moesten worden. Hiervoor kwam ik bij Glasblazerij Tetterode in Amsterdam terecht. Samen met de glasblazer(s) in de hotshop werd het idee verder uitgewerkt en gerealiseerd. Daar zag ik het licht en begon mijn liefde voor glas.”

Volgens Josien is glas is geen makkelijk materiaal (Een Franse glasblazer zei nadat een bijna afgeblazen grote vaas van de blaasstang knapte: “glas is jaloers”, even je blik of je gedachten er niet bij en het is gedaan.) “Ik had veel te leren; cursussen, workshops en masterclasses in Nederland, Frankrijk en Tsjechië hebben mij op weg geholpen. Drie jaar geleden ben ik mijn studio ‘Loligo’ aan de Zuiddijk in Zaandam begonnen. Mijn kennis, kunst en liefde voor glas blijft ik ontwikkelen door de combinatie van werk in mijn eigen studio en samen met anderen werken op locatie of in masterclasses.”

Josien Geerdink exposeert haar glas tijdens de Atelierroute 2016 samen met Daniëlle van der Erve. Zaterdag 1 & zondag 2 oktober van 12.00 tot 18.00 uur.
Website Loligo Glaskunst van Josien Geerdink


Lonely-twin-detail-2015-Loligo-glas-Josien-Geerdink-josien-geerdink-glas-expositie-zaansgroen-zaandam-Kilncasting