Brenda McCann | schilderijen

Brenda McCann (1958 Blackrock Ierland) woont en werkt als kunstenaar in de Zaanstreek vanaf 1979. Brenda studeerde aan de ‘Dun Laoghaire College of Art and Design’ waar zij zich specialiseerde in sculptuur en grafiek.

In Nederland heeft zij aan de ‘Academie voor Beeldende Vorming’ in Amsterdam gestudeerd. Hier ontving zij een eerstegraads lerarendiploma in Kunst en Cultuurgeschiedenis.

 “De werkelijke manier van schilderen kan verschillen, afhankelijk tot de deuren die ik open wil maken. Als ik schilder wordt verf gevormd in een context, dat maakt het een ‘objet trouvé’. Ik probeer dat vast te houden en uit te vergroten. Als dat succesvol is ontstaat er onbewust een compleet nieuw beeld. Ongeziene werelden en dimensies krijgen beeld.” Wanneer het mogelijk is probeert Brenda de ochtenden vrij te houden om te schilderen. Vooral tijdens het heilzaam licht van de winter.

Het Ierse landschap, gegrift op het netvlies van Brenda, komt – zoals zij zelf zegt – soms ook onverwacht in beeld. De Vaderlandse Meesters zoals Le Brocquy en J.B. Yeats hebben door hun vrije geest, manier van schilderen, gebruik van kleurstellingen en vrije creatieve expressie nog immer invloed op haar.

Exposities met Brenda McCann