Mariola Pluskota

Mariola Pluskota (Polen 1970) is sinds haar kindertijd met tekenen en schilderen bezig. Maar pas in Nederland besloot ze om naar de academie te gaan.

In Amsterdam heeft ze de opleiding tekenen en schilderen aan de Ruudt Wackers Academie gevolgd. Daar heeft ze onder andere les gehad van Sam Drukker en Maarten Welbergen. Onder begeleiding van Maarten heeft ze daar in 2007 haar diploma gehaald.

“Mijn werk is figuratief. Ik maak voornamelijk portretten, maar soms vind ik het ook gewoon leuk om werken van bloemen te maken.”

In de serie familieportretten heeft Mariola de herinneringen uit haar jeugd proberen weer te geven. In die portretten zit een verlangen naar haar kinderjaren en de haar zo vertrouwde omgeving van toen, in een Polen dat niet meer bestaat.

“Door de mens achter het gezicht te vatten, probeer ik mijn portretten te laten leven. Voor mij is het schilderij pas écht geslaagd als de toeschouwer er iets van zichzelf of van zijn eigen herinneringen in herkent, het schilderij moet zijn eigen verhaal scheppen.

Mariola heeft veel geduld en gaat net zo lang door tot ze haar heeft bereikt. Haar favoriete materialen zijn olieverf, pastel en houtskool.

Exposities met Mariola Pluskota