Daniël Alexander Haans (Krommenie 1981) maakt op 5-jarige leeftijd zijn eerste echte schilderij. Opvallend en bijzonder was het natuurgetrouwe licht en het schilderen in perspectief. Vanaf deze leeftijd was kunst een onlosmakelijke verbonden onderdeel in het leven van Daniël. Dit maakt dat de schilder een bijzonder autodidact is. Tot zijn 12e levensjaar werden er vele tekeningen en schilderijen vervaardigd en bereikte zelfs het nieuws in de krant.
Vanaf zijn 12e ging Daniël in de leer bij Joop Johannes de Graaf, een fijnschilder uit Krommenie. Hier maakte hij voor het eerst kennis met de technieken en de opbouw van de oude meesters en het toepassen van materialen op de juiste manier. Op zijn 13e waren er twee exposities waarbij meerdere werken zijn verkocht. Joop Johannes de Graaf gaf aan dat de eigenzinnigheid en de natuurlijke drive een goede reden was op eigen benen verder te gaan. Hierna heeft Daniël nog enige tijd op het Tekeninstituut in Zaandam gezeten. Hij wilde graag op 15-jarige leeftijd naar de kunstacademie, wat met het oog op een zekere toekomst niet mocht. Uiteindelijk heeft hij het Grafisch Lyceum doorlopen.
Naast zijn jonge vaderschap werd hij chronisch en blijvend ernstig ziek. Deze combinatie leidde er toe dat enige jaren de productiviteit laag was. Hier is verandering in gekomen rond zijn 25e jaar. Hij ging in de leer bij Cornelis Le Mair en in deze periode produceerde Daniël Haans een groot aantal stillevens, landschappen en portretten. De grilligheid van zijn ziekte bleef prominent aanwezig en hij werd aan één oog blind. Zijn werk heeft hier wonderwel niet onder te lijden gehad.
Daniël is een schilder die romantische taferelen en scènes vervaardigt welke uit het leven gegrepen zijn. De dramatiek in zijn stillevens is vaak indrukwekkend. De diversiteit tussen portret, landschap en stilleven maakt samen met het meesterlijke licht zijn werk als oeuvre heel interessant. De kunstenaar werkt voornamelijk in olieverf, maar is zeker allround te noemen. Hij hangt het klassieke leermeesterschap aan.