De Onafhankelijken Amsterdam – 29 & 30 september 2018

Vereniging van beeldend kunstenaars in Amsterdam De Onafhankelijken toont werk van Vera Jongejan, Joost van der Krogt, Berty Sieverding, Ingeborg Oderwald en Hermine Groenendaal. De vereniging is opgericht in 1912 en heeft een belangrijke rol gespeeld in de omslag in de beeldende kunst die aan het begin van de twintigste eeuw plaatsvond. (Interview RODI media)

kunstenaars collectief De onafhankelijken Amsterdam exposeert bij Zaansgroen in Zaandam

Ingeborg Oderwald werkt in diverse technieken en stijlen waaronder: Olieverf op doek in een lyrisch-abstracte stijl; Verstilde abstracte etsen (gom-ets, lijn-ets, zwart-wit); Grillige landschappen in een zelfontwikkelde gemengde techniek; Etsen van musici (lijn-ets, gom-ets, aquatint, vernis mou); Snelle ritmische schetsen van musici en naakten in Oost-Indische inkt. Deze verschillende technieken en werkwijzen gebruikt ze door elkaar. Zo schildert ze bijvoorbeeld de ene dag, tekent de volgende dag musici in het Concertgebouw en werkt dan weer aan het ontwerp van een nieuwe ets. Door deze afwisseling in zowel techniek als werkwijze, nu eens spontaan en direct, dan weer zoekend, schept Ingeborg voor zichzelf afstand tot de werken in wording, zodat ze er een frisse kijk op houdt. (www.ingeborgoderwald.nl)

Vera Jongejan volgde de Kunstnijverheidsschool en Rijksacademie in Amsterdam. “Ik werk naar de natuur, maak veel schetsen, naaktstudies in gemengde techniek op Nepalees papier en portretten in olieverf. Daarnaast geef ik vorm aan mijn fantasie (in olieverf, gemengde techniek, tekeningen, grafiek). Ik zie vanzelf uit wat strepen en toetsen verf zich een voorstelling ontwikkelen, dromen die geschilderd willen worden. Vrij werk. Ook de kijker is vrij: het werk wordt opnieuw gecreëerd door zijn of haar blik.” Vera is lid van Het Nederlands Portretschap. Naast schilderen schrijft ze gedichten en is ze aangesloten bij De Zaanse Dichterskring. Vera ontving de Uriotprijs voor grafieken voor schilderkunst. (www.verajongejan.nl)

Joost van der Krogt, beeldend kunstenares (Rietveldacademie vrije grafiek/schilderen) woont sinds 1988 in Zaandam. In haar werk is een grote betrokkenheid bij de Zaanstreek te zien. Zij hanteert daarbij zeer uiteenlopende technieken. Vaak werkt ze in een serie om een onderwerp uit te diepen. Haar onderwerpen zijn portretten en landschappen. Recent is het maken van korte videofilmpjes en het bewerken van (eigen) foto’s. Sinds 2006 geeft Joost les en organiseert ze diverse workshops zowel in haar atelier als op locatie. (www.joostvanderkrogt.nl)

Berty Sieverding maakt keramiek en tekeningen over het werk van alle dag in haar woon-werkomgeving. Soms door middel van grafiek. Voor deze expositie heeft ze de MENS uitgebeeld zoals die werkt, danst, geniet, kijkt  of gewoon zit. Ze beziet dit alles graag met wat humor. Berty is tientallen jaren docent beeldende vakken geweest op allerlei soorten scholen en heeft als zilversmid enkele jaren les gegeven aan kunstencentrum Fluxus. Voor Keramiek heeft ze “Gouda” gedaan en heeft ze bij meerdere keramisten bij-geleerd, o.a. Klaas de Boer, Natascha Zaludova en Joop Crompvoets. (www.bamsi.nl)

Hermine Groenendaal genoot haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en de Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze tekent, schildert en maakt grafiek. Hermine begeleidt het Grafisch Atelier van de Zondagsschilders in Amsterdam. “Het werk moet voor zichzelf spreken. Het is wat het is. Ik gebruik mijn directe omgeving als drager voor mijn ideeën en omdat honden een deel van mijn leven zijn, verschijnen ze regelmatig in mijn werk. De hond als drager van mijn ideeën, de universele hond.” (website)

De Onafhankelijken exposeren op zaterdag 29 & zondag 30 september 2018 van 13.00 – 17.00 uur.