Eric de Haan

Eric de haan studeerde aan de kunstacademie in Utrecht en heeft hier verschillende studierichtingen voltooid: grafische vormgeving en monumentale en versierende kunst met als specialisatie glas en emaille.

Eric is altijd beeldend bezig geweest en heeft gewerkt met verschillende materialen en technieken zoals: emaille, keramiek, brons en hout. Sinds de tachtiger jaren heeft hij zich gespecialiseerd in het tekenen met kleurpotlood en het schilderen met olieverf. een techniek waar hij tot op heden mee bezig is.

Eric, wiens vader grafisch ontwerper was en in zijn vrije tijd veel schilderde, ging als kind vaak mee om buiten te tekenen en schilderen.
Hoewel de natuur en alle bijzondere levensvormen Eric’s belangstelling hadden (hij had ook wel bioloog willen worden) leek de kunstacademie een meer logische keuze. Van 1965 tot en met 1975 volgde hij enkele opleidingen aan de kunstacademie ‘Artibus’ in Utrecht. Hij werkte in die tijd eerst als etaleur/grafisch ontwerper. In 1972 begon hij als beeldend therapeut in de psychiatrie, daarnaast is hij altijd blijven tekenen.

Eric had in de loop der jaren vele exposities met zijn kleurpotlood tekeningen. In de negentiger jaren wilde hij meer kleur in zijn werk en begon te werken met olieverf. Om de techniek goed te leren volgde hij enkele jaren lessen bij een fijnschilder. De laatste jaren werkt Eric, geboeid door de mogelijkheden en kleurintensiviteit van olieverf, vrijwel uitsluitend nog met deze techniek. 

Eric heeft een voorkeur voor het maken van thematische series. Omdat de techniek die hij toepast tijdrovend is, duurt het vaak een tot meerdere jaren voor een serie compleet is. De natuur en alles wat daarmee samenhangt is altijd een belangrijke inspiratiebron voor hem. Ook haalt hij veel inspiratie uit de vele reizen die hij maakt(e). Rust en ruimte is een terugkerend thema in al zijn werken.

Zijn werk is niet direct onder een noemer te brengen. Je zou het magisch realisme kunnen noemen, maar Eric gebruikt liever de term ‘fantastisch realisme’. Eric nodigt je als het ware uit een andere, sprookjesachtige wereld binnen te stappen, waar werkelijkheid en fantasie elkaar ontmoeten.

Exposities met Eric de Haan

  • Bericht niet gevonden