Evelyn van Tilborg – 25 & 26 maart 2017

Naast haar beroep als docent bloem, gaat Evelyn graag met haar camera op stap. Altijd oog voor de natuur en hart voor de mens. “In m’n foto’s probeer ik altijd de ziel te vatten. Getrouwd, moeder van twee zoons, mensenmens, betrokken, nieuwsgierig en autodidact fotografeer ik met liefde en passie dat wat m’n levenspad kruist”, aldus Evelyn.

De foto’s zijn van Masai vrouwen, een nomadisch volk in Tanzania. De Masai vrouwen kenmerken zich o.a. met het dragen van een grote doek over hun schouders die ze een kanga noemen. De Masai houden ook van versieringen. Zowel mannen als vrouwen dragen oorbellen in hun oorlel en aan de bovenkant van hun oor. Voor Masai vrouwen is het maken van versieringen een belangrijke manier om hun creatieve capaciteiten te laten zien en hun sociale status. De Masai dragen veel kettingen/versieringen, die gemaakt zijn van kleine kraaltjes waarvan de kleur een bepaalde betekenis heeft. Elke kleur (combinatie) heeft een betekenis. Rood betekent gevaar, wreedheid, moed, kracht en vooral eenheid. Groene kralen betekenen vrede, de kleur van het gras. Blauw symboliseert energie en vertegenwoordigt de lucht. Oranje en geel symboliseert gastvrijheid. Wit staat voor zuiverheid en gezondheid. Zwart symboliseert het volk zelf en de strijd die ze moeten voeren. Zo is aan de sieraden te zien of de persoon in kwestie getrouwd is. Ze dragen zowel armbanden, kettingen als enkelbandjes.

Evelyn van Tilborg - fotografie - sieraden - afrika - Zaansgroen - expositie

“Ik heb er voor gekozen om de foto’s van de kleurrijke Masai in zwart-wit af te laten drukken. Vervolgens heb ik een deel van de versieringen zelf nagemaakt en deze weer ‘omgehangen’ bij de Masai vrouwen. Door te kiezen voor deze vorm komen de versieringen goed tot z’n recht en lijkt het bijna alsof je het geheel toch in kleur ziet. Tevens is het effect van de kettingen die werkelijk op de foto’s zijn aangebracht vele malen groter dan dat je de foto zelf zou bewerken.”

Evelyn van Tilborg exposeert samen met Michel van Noort op zaterdag 25 en zondag 26 maart 2017 van 13.00 tot 17.00 uur.