Ger Zaagsma Salon 7|8|MRT|2020

Meer dan 60 werken zijn aanwezig tijdens deze atelieropruiming van Ger Zaagsma. Landschappen en dorpsgezichten in water en pigment, gevangen op papier: aquarel. Een stoere, spontane techniek, die altijd weer verrassingen oplevert. Maar ook in zijn oliewerken – op paneel of doek – altijd een wisselend spel van wind en water, van zon en spiegelingen. Of van woeste wolkenluchten, die samen met de meeuwen over het vlakke polderland scheren. En toch: verstilde werken, klassiek in een modern jasje – bijna altijd ontdaan van menselijke bedrijvigheid. 

De Zaanse kunstenaar Ger Zaagsma exposeert vroeg én nieuw werk op 7 en 8 maart a.s. bij Zaansgroen in Zaandam. Veel landschappen in breed perspectief. In olie en aquarel, felle wolkenluchten, het Zaanse slagenlandschap, spiegelingen in het water: Zaagsma’s bekende rijke polders, aangevuld met zeegezichten.

In 2019 onderging Zaagsma een kleine handoperatie waarna hij 5 maanden én 3 hersteloperaties later zijn schilderwerk in olie (nog) niet kon oppakken. Hij werkte bijna uitsluitend met paletmes en dat bleek een te zware belasting. Aquarelleren is een minder zware belasting dan schilderen in olieverf. Zodoende zijn er de laatste maanden flink wat nieuwe aquarellen met de Zaanstreek als onderwerp zijn ontstaan. “Weer erg leuk om te doen”, vindt hij zelf, “al was de aanleiding daartoe natuurlijk wat minder. De laatste paar jaar kwam het er nauwelijks meer van. Ik ben het gelukkig niet verleerd.”

Tijdens de expositie zijn er daarom naast werk in olie, ook nieuwe aquarellen te zien. En omdat er ruimte gemaakt moet worden in zijn atelier zullen een aantal vroege werken tegen speciale prijzen aangeboden worden. Klein(er) werk, vroege dorpsgezichten en landschappen, kortom: Zaansgroen hangt letterlijk vol als een salon. De kunstenaar is gedurende de expositie zelf aanwezig. Kom gezellig langs, veel Zaanser als bij Zaansgroen wordt het niet.

Ger Zaagsma exposeert met (vroege en nieuwe) aquarellen en olieverven op zaterdag 7 en zondag 8 maart van 13.00 tot 17.00 uur – vrij entree