Grethe-Marie | chainsaw carving

Het grootste kunstwerk dat ze maakte, zaagde Gretlie-Marie Broersen uit een tweeënhalve meter lange boomstam. Kwam uit de tuin van de buurman, die het meer dan vierhonderd kilo wegende gevaarte met een heftruck over de heg tilde. Vervolgens bouwde een groep buurmannen een vier meter hoge stellage met ratelende kettingen. Daarmee kon ze de stam manoeuvreren en op de juiste werkhoogte hangen. De stam veranderde onder haar handen in een pauw. “En ik mag hem nóóit wegdoen van de buren. Die pauw is een echte groepsprestatie”, zegt ze met een lach. Broersen doet aan chainsaw carving.

Ze studeerde aan de Kunstacademie in Den Haag en beeldhouwt met steen. Dit doet ze naast haar werk als fysiotherapeut. “Ik wilde al langer met grote stukken steen werken, maar dat is heel moeilijk; het is kostbaar en het duurt lang voordat een werk klaar is. Een jaar of drie geleden zag ik bij toeval een demonstratie chainsaw carving en wist meteen: ‘dit is het helemaal’. Gaat veel sneller dan steen bewerken.”

Om goed te kunnen ‘kunstzagen’ moet je niet bang zijn, zegt Broersen. “En supergeconcentreerd blijven. Het is niet iets dat je even snel kan doen. Tijdens het zagen draag ik van top tot teen beschermende kleding. Veiligheidsschoenen, zaagbroek, oordoppen, alles. Niet flatteus, wel veilig. Het hout moetje ook altijd goed neerzetten en vastmaken. Het geeft ook veel rotzooi, dus je kunt het niet in een schuurtje doen. Het hout dat overblijft, gaat in de open haard en het zaagsel naar de kippen.”  Door: José Pietens NHD 9 juni 2016

Exposities met Grethe-Marie