Grethe-Marie chainsawcarving 11 & 12 juni

Het grootste kunstwerk dat ze maakte, zaagde Gretlie-Marie Broersen uit een tweeënhalve meter lange boomstam. Kwam uit de tuin van de buurman, die het meer dan vierhonderd kilo wegende gevaarte met een heftruck over de heg tilde. Vervolgens bouwde een groep buurmannen een vier meter hoge stellage met ratelende kettingen. Daarmee kon ze de stam manoeuvreren en op de juiste werkhoogte hangen. De stam veranderde onder haar handen in een pauw. “En ik mag hem nóóit wegdoen van de buren. Die pauw is een echte groepsprestatie”, zegt ze met een lach. Broersen doet aan chainsaw carving. Dit weekend is door haar gemaakte kunst te zien bij Zaansgroen en demonstreert zij hoe het figuurzagen met de kettingzaag in zijn werk gaat.

Ze studeerde aan de Kunstacademie in Den Haag en beeldhouwt met steen. Dit doet ze naast haar werk als fysiotherapeut. “Ik wilde al langer met grote stukken steen werken, maar dat is heel moeilijk; het is kostbaar en het duurt lang voordat een werk klaar is. Een jaar of drie geleden zag ik bij toeval een demonstratie chainsaw carving en wist meteen: ‘dit is het helemaal’. Gaat veel sneller dan steen bewerken.”

Sterke armen

Wat mee hielp, is dat ze al om kon gaan met een kettingzaag. Haar ouders hadden een open haard en ze hielp graag mee het hout op maat te maken. Ze werkt met een kettingzaag van vijf tot acht kilo. Een best gewicht. “Als fysiotherapeut heb ik aardig sterke armen, dus ik kan best een paar uurtjes achter elkaar door zagen. Al had ik in het eerste jaar wel aan beide armen een tenniselleboog.” Aan de zaag zit een aangepast zaagblad, met een smaller puntje. “Normale kettingzagen hebben een blad met ronde hoeken, deze worden speciaal gemaakt voor chainsaw carving. Hoe langer je met kettingzagen bezig bent, hoe preciezer je kunt werken. Ik heb nog nooit iets per ongeluk doormidden of eraf gezaagd.” „Het liefst werk ik met kromme of gedraaide stukken hout. Hout waar al een soort tekening in zit. Gelukkig is dat het hout dat ik het meeste krijg. Het is zo’n gedoe om ze stuk te zagen voor  e open haard. Dus leggen de buren ze bij mij op de oprit. Ze weten inmiddels wel dat ik er wat mee kan. In principe zaag ik in elke soort hout. Wilgenhout is prettig, dat is heel zacht. Kersenhout is prachtig van geur en kleur. Met eikenhout werk ik ook graag. Dat is erg hard hout, daarom moet ik geregeld de ketting vijlen.”

Supergeconcentreerd

Om goed te kunnen ‘kunstzagen’ moet je niet bang zijn, zegt Broersen. “En supergeconcentreerd blijven. Het is niet iets dat je even snel kan doen. Tijdens het zagen draag ik van top tot teen beschermende kleding. Veiligheidsschoenen, zaagbroek, oordoppen, alles. Niet flatteus, wel veilig. Het hout moetje ook altijd goed neerzetten en vastmaken. Het geeft ook veel rotzooi, dus je kunt het niet in een schuurtje doen. Het hout dat overblijft, gaat in de open haard en het zaagsel naar de kippen.” Uiteindelijk wil ze meedoen aan wedstrijden speedcarving, zo snel mogelijk een kunstwerk maken. In Friesland geeft ze al geregeld workshops en demonstraties, onder meer op oldtimerfestivals. “Daar komen altijd veel mensen op af: chainsaw carving is leuk, spectaculair en het maakt lekker veel lawaai. Mijn buren hebben daar geen last van. Ik woon op het Friese platteland en mijn buren zijn heel enthousiast; ik heb al een workshop gegeven aan de groep buurmannen.” Door: José Pietens NHD 9 juni 2016

Grethe-Marie chainsawcarving 11 & 12 juni 2016
Naast haar beelden toont zij ook schilderijen. Grethe Marie geeft verschillende demonstraties gedurende het weekend van zaterdag 11 & zondag 12 juni 2016 van 13.00 uur tot 17.00 uur. Paul van Dam van Grapefine zal aanwezig zijn met zijn prachtige Spaanse wijnen.
Website Grethe-Marie: www.grethe-marie.nl