Harri Huijsman – 28 & 29 oktober 2017

Beeldend kunstenaar Harri Huijsman (Amsterdam 1941) genoot zijn opleiding aan de Rijksnormaalschool en Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam). Zijn eerste atelier had hij op de Zeedijk Oudezijdskolk te Amsterdam samen met onder anderen Lucassen, Wolters, Montijn, Zoltin Peter, Loan ju, Armagnac. Hij was werkzaam op het grafisch atelier Wittenburg te Amsterdam. Harri is schilder, beeldhouwer, tekenaar en graficus. Met ‘De streek van zien’ exposeert hij bij Zaansgroen.

harri-huijsman-exposeert-bij-zaansgroen-in-zaandam

Zaterdag 28 oktober om 14.30 uur opent Harri zijn expositie met zijn zienswijze ‘kleine idee kunst zien als een verhandeling‘.

Harri reisde veel door Frankrijk en Spanje en kwam terecht bij beeldhouwer Tajiri. Hij richtte samen met andere kunstenaars Galerie 845 op en heeft hier zijn eerste groepstentoonstelling en niet veel later een solotentoonstelling. Hij neemt deel aan Salon de Mai te Parijs op uitnodiging van de Keulse galerie Zwirner. Illustreert gedichten Schattenboxen van Hans Jörg Eberling. Bij deelname aan de Italiaanse Premio lissone Italië weigert de commissie een geruchtmakend schilderij. In New York was hij werkzaam als designer voor verschillende stoffabrikanten en tijdens zijn overtocht op de Holland Amerikalijn raakt hij een koffer met 250 tekeningen kwijt. Na zijn terugkeer naar Nederland worden tijdens de tentoonstelling ‘Vier Hoog Groningen’ bij de galerie van Albert Waalkens zes geruchtmakende tekeningen en schilderijen door de politie verwijderd. Waalkens weigerde uit protest de Culturele Prijs van de provincie Groningen, die hij zou krijgen voor zijn baanbrekend cultureel werk. Hierna richt Harri samen met onder anderen Karl Pelgrom het ‘Instituut voor creatief werk’ op. Het pleit voor samenwerkingsverband en het depersonaliseren van kunstuitingen. Na al deze omzwervingen vestigt hij zich weer in Amsterdam, schildert portretten en werkt naar de natuur. Hij schildert het grote Arkana van de tarot en het boek ‘Groot Arcana‘ verschijnt in 2015 bij uitgeverij Essener.

harri-huijsman-exposeert-bij-zaansgroen-in-zaandam

Molen Admiraal in Amsterdam – te koop in de webshop https://shop.zaansgroen.nl

Tekeningen van zijn hand uit collectie Art en Project zijn opgenomen in de collectie van Museum Twente. Het prentenkabinet Booymans van Beuningen museum heeft een serie tekeningen aangekocht. Ook heeft de Boelencollectie een werk van Harri opgenomen in haar collectie.

Website Harri Huijsman

Harri Huijsman exposeert met ‘De streek van zien’ op zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2017 van 13.00 – 17.00 uur