Henk Dil ✝︎

Hendrik (Henk) Dil (1937-1993), beeldend kunstenaar, keramist, beeldhouwer en bewonderaar van vooral de oud-chinese keramiek koos na zijn diensttijd voor de kunst. Hij woonde en werkte in Zaandam waar hij zijn atelier had in de werkgemeenschap Dam 8 en gaf hoegenaamd niets om maatschappelijke ambities. In 1963 had Henk Dil een krantenwijk en later een broodwijk om in zijn levensonderhoud te voorzien.

De pottenbakkerij was niet zomaar een hobby van hem. ,,Je zou het een levensvoorwaarde kunnen noemen“, geeft hij te kennen in de Zaanlander van 31 juli 1963, ,,als ik niet de gelegenheid had om uit de taaie onmogelijkheden van de klei mogelijkheden te scheppen, dan zou ik ongelukkig zijn.” Dil is vooral bekend geworden door zijn keramische plastieken.

Later volgde hij de opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam van 1967 tot 1968 bij Emmy van Deventer-Molt, waar hij vooral materiaalkennis en de glazuurkunst onder de knie kreeg. Exposities vonden plaats tussen 1965 en 1973 in vele vooraanstaande galeries zoals Galerij Ina Broerse te Amsterdam, Galerie Het Kapelhuis te Amersfoort, Galerie De Berenkuil – Jan Oosterman te Breukelen. Henk Dil toonde een verscheidenheid van materialen en gedachten. Hij bond zich vooralsnog niet aan een uitgewerkte techniek. Zijn werken zijn fors en krachtig, en missen dan ook het geacheveerde van veel moderne keramiek.

Aan de Veldbloemenweg in het Zaandamse Kogerveld staat een plantsoen sculptuur ‘Arbor Vitae II’ uit 1978 van kunstenaar Henk Dil. Het Sacharovplein ter hoogte van de Czarinastraat werd door Dil opgeluisterd met het Achterschip van Czaar Peter. ‘Kunstrukteur’ Henk Dil was vele jaren gastdocent en stimulans bij de workshops ‘Beelden in Beton’ van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

[bron Zaanwiki]

Exposities met Henk Dil