Marianne & Henk van der Pluijm 9|10|NOV|2019

Marianne van der Pluijm is 68 jaar geleden geboren te Boxtel en maakt lappenpoppen. “Ik was altijd van alles aan het haken tot mijn man Henk van der Pluijm vroeg of ik figuren van zijn schilderijen 3D kon haken. Zo begonnen met het haken van de poppen, maar bleken ze in stoffen mooier uit te komen. Het zijn uiteindelijk mijn eigen poppen geworden, welke geïnspireerd zijn door Henk. Ze zijn helemaal met de hand gemaakt er is zelfs geen naaimachine aan te pas gekomen”, aldus Marianne.

Henk van der Pluijm (Zaandam 1947) heeft van zijn vijfde tot zijn tiende jaar in Ams­ter­dam gewoond. Daarna ging hij met zijn ouders terug naar Zaan­dam. Hier begon hij als snel met tekenen. “Als kind was ik al in de weer met schilderen en tekenen op de zolder bij opa en oma. Opa maakte de lijstjes.” Na de middelbare school had hij zijn zinnen gezet op de Kunstacademie. “Maar dat mocht niet van thuis. Kunstenaars waren nietsnutten, zuiplappen en hoerenlopers. Ik moest een vak leren.” In zijn vrije tijd ging hij in de leer bij Rein van Briemen en Jelus Matser, schilderde aanvankelijk landschappen, schakelde over op surrealistisch werk, zocht zijn heil in het abstracte en kwam weer uit bij een speelse vorm van figuratief schilderen. “Abstract werken is zo vreselijk moeilijk. Goed werk herken je onmiddellijk, de rest is smeerpoetserij.”

Marianne & Henk van der Pluijm exposeren op zaterdag 9 & zondag 10 november 2019 bij Zaansgroen. Open van 13.00 tot 17.00 uur.