Iet Sman ✝︎ 23|24|SEP|2023

De schilderijen van Iet Sman-Bakker, overleden in 2020, zijn helder en kleurrijk. De spanning in de werken zorgen ervoor dat je als kijker gefascineerd blijft kijken.

Creativiteit was Iet haar kernkwaliteit. Haar handen konden maken wat ze zag. Kleding. Van oude materialen iets nieuws maken. Het waren nooit huis tuin en keuken creaties. Alles wat ze maakte had een schoonheid qua vorm, qua kleur.

Eind jaren 90 ging Iet systematischer werken aan haar creatieve talenten. In het atelier van Jan Kees Vergouw in Haaldersbroek, heeft zij zich enorm ontwikkeld. Werken op grotere doeken, met acryl als haar favoriete materiaal. Thuiskomend uit het atelier kwam ze soms met de prachtigste werken thuis. Het creëren kwam bij Iet van binnenuit. Ze schilderde heel krachtig vanuit haar gevoel, intuïtief. Er ontstonden vormen, vaak spannende vormen. Als je aan Iet vroeg wat heb je met dit schilderij bedoeld, zei ze steevast ‘Ik doe maar wat’. ‘Kijk zelf maar’. 

De schilderijen en tekeningen van Iet Sman zijn te zien op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 – van 13.00 tot 17.00 uur – vrij entree.