Irene Waters (UK)

Irene Waters werd geboren (1957) in zuid-oost Londen. In 1997 verhuisde ze naar Cornwall alwaar ze studeerde aan Falmouth, University College of Art. Ze exposeert haar werk internationaal.

Mijn drijfveer is mijn passie voor kunst!! Ik ontdekte kunst vrij laat, maar na die eerste dag in de collegezaal… Ik was VERSLAAFD! Ik wilde zoveel mogelijk leren over andere kunstenaars, de kunststromingen en de geschiedenis, maar als ik aan het creëren was, was ik het meest in mijn element. Mijn werk heeft zich ontwikkeld sinds mijn eerste ennismaking met kunst en ik werk nu… automatisch!

Ik ontdekte net na de universiteit dat ik niet zomaar kon tekenen, schilderen, zonder dat alles een reden had! Een waarom! Door deze mentale blokkade kon ik gewoon niet vrij creëren, dus zette ik alles aan de kant en liet mijn hersenen chillen en weer langzaam verbinding maken. Ik kan nu echt een artist statement schrijven dat gaat over mijn werk en mijn proces, de liefde is teruggekeerd.

Ik zeg altijd: “I paint because … I can’t sing”!

Ik werk graag automatisch en aan het begin van mijn creatieve proces heb ik normaal gesproken nog geen beeld in mijn hoofd van wat ik ga creeren (geen vooruitziende blik of agenda.) ik werk graag met verschillende soorten techniek en materialen (gemengde techniek) gebruik oude literatuur, muziekteksten, songtitels,  en heb er recent glas-in-lood en spiegels aan toegevoegd. Ik merk dat wanneer de kijker naar de beelden kijkt, ze hierdoor niet alleen een deel van het werk worden, maar dat de lichtval  op verschillende tijdstippen ook de beelden verandert.
Ik ga buiten de gebaande paden … ik hou er niet van om binnen de lijntjes te moeten blijven. Dit ‘out of the box’ gaan, is niet alleen intrigerend om naar te kijken, maar ik voel me er een beetje rebels bij!

De gevoelens en herinneringen van binnenuit krijgen  vorm en in deze fase van het proces sta ik mezelf toe om te zien hoe het werk zich ontwikkelt en waar ik het naartoe kan brengen.

Een ander deel van mijn werk waar ik van geniet is het opknappen van oude meubels en het maken van vintage juwelendoosjes tot toegepaste kunstvoorwerpen. Ik gebruik Victoriaans of Vintage hout.

Statement

Tijdens ons leven koesteren we levensgebeurtenissen en persoonlijke herinneringen. Ik geloof dat deze herinneringen bijdragen aan de essentie van wie we zijn en die ons helpen om ons als individu neer te zetten.

In mijn werk is een aangeboren interesse in verhalen, muziek en herinneringen ingesloten. Puttend uit mijn eigen herinneringen, lopen deze voortdurend door mijn werkproces.


University College of Art, Falmouth, Cornwall, UK

September 2001 – July 2003
Arts and Design, 2-year part – time course. Achieved 6 Distinctions

September 2003 – July 2007 part-time
BA (Hons) in Fine Art … Gained 2 -1
Won entry to Arts and Literature Festival 2007
Invited to show for two separate Galleries after finishing BA
Won place at First Lesbian Arts and Literature Festival 2007
Got write up in ‘Time Out’ news on internet.

MA degree in Contemporary Fine Art
October 2007 – July 2009 part-time 2-year course
Gained Pass and winner of the Sandra Blow Fine Art Award.
Invited to QCC at SOMA in San Francisco to “San Francisco’s Burning”
Also had talk show on San Diego radio, the program was about ‘queer art’ in the UK.

Exposities met Irene Waters

Curiouser and Curiouser 11|12|18|19|NOV|2023

Irene Waters’ work pays homage to the illustrators that have beautifully illustrated Lewis Carroll’s ‘Alice in Wonderland and ‘Alice Through the Looking Glass.’ “I have collated a selection of vintage >>> Lees meer <<<

Artifartiglitterati (GB) In through the outdoor 15|16|22|23|29|30|OKT|2022

Victoriaanse juwelenkistjes van Irene Waters uit Engeland. Van binnen en buiten tot in de puntjes bewerkte oude vintage kistjes. Verschillende thema’s als Oscar Wilde en Alice in Wonderland, maar bovenal >>> Lees meer <<<