Curiouser and Curiouser 11|12|18|19|NOV|2023

Het werk van Irene Waters is een eerbetoon aan de illustratoren die Lewis Carrolls ‘Alice in Wonderland en ‘Alice Through the Looking Glass’ prachtig hebben geïllustreerd. “Ik heb een selectie vintage sieradenkistjes en ‘voetenstoofjes’ verzameld. Deze houten kistjes leken mij vergeten en onbemind te zijn toen ik ze op rommelmarkten en tweedehandswinkels vond. Ik besloot ze weer tot leven te brengen met dit fictieve verhaal uit 1865.”

De tot in detail gedecoreerde juwelen kistjes en voetenstoofjes van de Britse Irene Waters spreken tot de verbeelding. Met een ode aan de illustratoren van Alice in Wonderland weet ze simpele gebruiksartikelen te transformeren tot bijzondere objecten. Aangevuld met eigen schilderijen en tekeningen in het beperkte kleurenpalet van zwart, wit en rood, zet Waters weer een compleet verrassende expositie neer. 

Het originele verhaal heette eerst ‘Alice’s Adventures Underground’ van dominee Charles Lutwidge Dodgson. Dit was het pseudoniem van Lewis Carroll (1832-1898). Dit prachtige boek is geïllustreerd door een aantal ongelooflijke illustratoren zoals Sir John Tenniel, Mabel Lucie Attwell, Ralph Steadman. “Elk ‘kistje’ is bedekt met vintage boeken en illustraties van Alice. De illustratieve beelden zijn van hen, maar ik moet bekennen dat ik elk stuk heb veranderd, gereconstrueerd en verfraaid, waardoor eigentijdse ‘kistjes’ zijn ontstaan. Naast het schilderen, gebruik ik ook originele inkttekeningen en gemengde techniek.” Dit oeuvre bestaat nu ongeveer twee jaar en vertegenwoordigt altijd dit klassieke stukje literatuur. Ik kan zeggen: “Deze reis was een prachtige ontdekking, een ontdekking van Alice en mijzelf!”

Irene Waters (UK)

Irene Waters werd geboren (1957) in zuid-oost Londen. In 1997 verhuisde ze naar Cornwall alwaar ze studeerde aan Falmouth, University College of Art. Ze exposeert haar werk internationaal. Mijn drijfveer >>> Lees meer <<<

Irene Waters exposeert op 11|12|18|19 november 2023 met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes. Open van 13.00 tot 17.00 uur – vrij entree