Jaap Zwart 13 & 14 september

Jaap Zwart, 1944 geboren te Zaandam, behaalde op 12-jarige leeftijd reeds de eerste prijs met een tekening van ‘Zicht op de oude haven van Zaandam’ bij een tekenwedstrijd, georganiseerd in verband met een bezoek van Koningin Juliana aan Zaandam. Na zijn studie aan de toenmalige kweekschool afgerond te hebben en de akte tekenen te hebben behaald, begon Jaap Zwart zijn loopbaan echter als leraar houtbewerking aan Praktijkschool ‘De Brug’ te Wormerveer. Gedurende die jaren hield hij zich in zijn vrije tijd bezig met schilderen.

Jaap Zwart expositie bij Zaansgroen

Na ruim 20 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, richtte hij zich volledig op zijn creatieve kant met als resultaat een groot aantal schilderijen, tekeningen, gedichten en beelden (hout en natuursteen). In deze periode zijn de werken van multidisciplinair kunstenaar Jaap Zwart menig keer geëxposeerd. Waaronder een heel bijzondere expositie op Texel waarbij 100 houten beelden over een lengte van een kilometer op het strand geëxposeerd werden. Tijdens de opening van de expositie sprong Jaap Zwart met verf en kwasten aan een parachute uit een vliegtuig, landde aan het begin van de expositie en beschilderde na de landing de paardenkar van strandjutter Maarten Boon. Aan het eind van de kilometer kunst werd de expositie geopend door de burgemeester van Texel.

Jaap Zwart expositie bij Zaansgroen

10 jaar na het overlijden van Jaap Zwart zal tijdens de verkoop expositie in Zaansgroen het volgende werk te zien zijn:

  • natuurstenen beelden (marmer, Belgisch hardsteen en graniet) en sculpturen bestaande uit veelal organische vormen;
  • figuratieve en abstracte schilderijen, soms neigend naar surrealisme (acryl op doek en paneel), veelal met felle kleuren;
  • figuratieve en abstracte tekeningen gemaakt in een combinatie van potlood en pen;
  • abstracte houten wandsculpturen, beschilderd met acrylverf in felle kleuren.

 

Sieraden van Silversnake

Tevens zullen tijdens deze expositie een aantal sieraden (colliers, armbanden en oorbellen) van ‘Silversnake’ te zien zijn. Unieke, one of a kind, sieraden, samengesteld uit vintage-, oude- en antieke kralen en materialen gecombineerd met moderne materialen, ontworpen en handgemaakt door Madelon Langerhorst.

Sieraden van Silversnake bij Zaansgroen

Openingstijden zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur