Jacob Schot ✝︎ (1938-2021)

Aquarellist en schilder Jacob Egge Schot (Amsterdam 12/8/1938 – Holwerd 5/4/2021) signeerde met Jakob Schot. Hij schilderde magisch realistische landschappen, figuurvoorstellingen, naaktfiguren en stillevens. Na de Mulo ging hij naar de Amsterdamse Grafische school waar hij zeer onder de indruk raakte van het werk van Breitner. Hij volgde een vijfjarige avondopleiding aan de Kunstnijverheidschool (de latere Rietveld academie), die hij onderbrak voor een jaar Avondgymnasium en weer terug naar de Kunstnijverheidschool. Daarna volgde hij nog twee jaar vrije grafiek aan de Rietveld academie. Na vele jaren in de Frans Halsstraat in Amsterdam, werkte hij sinds 1991 in Holwerd.

Chronologisch gezien zijn er in zijn werk een drietal periodes te onderscheiden. In zijn Amsterdamse atelier ging het vaak om grote schilderijen met schaars geklede dames omringd door schalen met rijk opgemaakte gerechten en kleurrijke bloemen. In het rustige en landelijke Holwerd pasten dergelijke thema’s niet. Automatisch schakelde hij over op kleinere schilderijen stillevens naar de Friese natuur kleurige bloemen en eigenlijk alles wat groeit en bloeit. Maar zijn specialiteit is toch wel het schilderen van bloemen tot in de kleinste details en de levensechte wijze waarop hij plooien in stof of vouwen en kreukels op het doek tot uitdrukking bracht. Met zijn baard en pet voldeed Jakob aan het beeld dat menigeen heeft van een Kunstschilder.

Schot exposeerde zijn werk bij Galerie de Tor, Galerie Petit en Galerie Lieve Hemel. Tentoonstellingen had hij tussendoor bij een groot reclamebureau en in de Muzeval in Emmen. Zijn werk heeft in New York gehangen tijdens een kunstveiling van Galerie Lieve Hemel.

Exposities van werk van Jacob Schot bij Zaansgroen