Jan de Ruijter | houtsnedes

Sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw is Jan de Ruijter (1954, Leidschendam) gefascineerd geraakt door de lino- en later houtsneden. Zijn inspiratie komt vooral uit de natuur. Landschappen en vogels, kraaien, raven en roeken, zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Jan zijn houtsneden zijn vaak geïdealiseerde plekken. Zomerse landschappen of winterse bossen. Plekken waar je naar kunt verlangen.

De kleurenhoutsnede is een hoogdruk techniek. Jan werkt tot zo’n 10 drukgangen per houtsnede. “Mijn houtsneden maak ik met de reductiedruk methode. Ik gebruik 1 plank, die ik per druklaag bewerk(reduceer). De beperking van het aantal drukgangen is voor mij juist een uitdaging om met deze beperking een door mij beoogde sfeer te creëren.”

Opleidingen en wokshops: Siemen Dijkstra, Kleurenhoutsneden, Klassieke Academie Groningen-Dorte Rasmussen, Abstracte kunst, Lisse-Peter Smit, Plein-air schilderen, Katwijk-Reinder Homan, Etsen, Klassieke Academie Groningen-Ilana Shaul, Aquarelleren. Jan is werkend lid van kunstenaarsvereniging ARTIBRAK in Voorburg.

Exposities met Jan de Ruijter