Jorge J. Herrera Fuentealba – Chaos is vrijheid 5|6|MRT|2022

In de tekeningen van Jorge J. Herrera Fuentealba worden wereldse (verf)strepen verbonden vanuit een automatische, verlangende beweging, waar de kleuren onderwerp zijn van deze enorme lineaire trilling en het chaotische verlangen van de vormen alsof het zwervende melkwegstelsels waren. De markers lanceren zich op het papier waar ze exploderen in strepen vergelijkbaar met de ineenstorting die aanleiding gaf tot het ontstaan van het zonnestelsel.

De abstractie is een veelheid van circuits dat wordt opgegeten door schokgolven van vermoedens, bezield door het onbekende. Structuren vloeien in over staten van hallucinatie, zo dicht bij die vertederende  verwoestingen die Henri Michaux in zijn werken voorstelde om bewustzijn van het bestaan en de stroom van tijd te bereiken. Dit mechanisme is hetzelfde als Herrera Fuentealba overneemt waar zijn gedachten hem meenemen naar de wrakstukken van een wereld in puin.

Finissage zondag 6 maart met muzikale begeleiding een hapje en een drankje vanaf 14.00 uur.

Finissage

We zijn getuige van heethoofdige vibraties van een chaos die de metropool van herinneringen niet kalmeert, van die systemen van pulsaties die zijn samengesteld uit stukjes ongeduld en scherpe tekens die verband houden met een geometrie van het onbewuste.

Herrera Fuentealba schudt de coördinaten van overleven door elkaar in die boeketten van kubussen, vlekken, spiralen, kleine cirkels van stilte en vierkante stukjes van het spel die een overweldigende irrationele mythologie worden.

Aldo Alcota, Santiago de Chile – November 2021

vertaald door Ella Perfors, december 2021

Jorge J. Herrera Fuentealba exposeert op zaterdag 5 en zondag 6 maart 2022 van 13.00 tot 17.00 uur – vrij entree

Jorge J Herrera Fuentealba

Jorge J. Herrera Fuentealba

Jorge J. Herrera Fuentealba (1970 Chili) heeft iets wat tegenwoordig moeilijk te vinden is: de mogelijkheid om onderzoek te doen in hetzelfde schilderij. Hij kan ons dichterbij de illusie brengen, >>> Lees meer <<<