José den Toom – 9 & 10 september 2017

José den Toom (of “You Zhi” voor mijn Chinese vrienden) 1962

2 jaar terug begon ze met olieverf schilderen bij Gerrit Schoone. “Eigenlijk wilde ik verder in Chinees schilderen, maar daarvoor lagen de mogelijkheden (in de avonduren) niet voor het oprapen. Ik dacht altijd dat olieverf wel niets voor mij zou zijn en begon met de nodige scepsis aan de cursus. Al dat fijnschilderen en priegelen…. dat is inderdaad niks voor mi”, aldus José. Maar na een paar weken schilderen probeerde ze een paletmes en sinds die tijd weet ze dat je ook met olieverf kunt werken zonder te priegelen.

Chinees schilderen heeft ze geleerd bij de Chinese meester: ‘laoshi’ Tan Khim Ser. “Het is zijn vloeiende kalligrafie die je hier en daar terugziet op mijn werk. Ik teken graag bloemen, fruit en beesten, maar veel verder dan een stuk signeren in karakters ben ik niet gekomen met kalligrafie. Chinees schilderen vind ik een hele prettige, directe en krachtige techniek.”

josé den toom exposeert bij Zaansgroen

Ook met olieverf heeft José een voorkeur voor het schilderen van bloemen en vogels. Ze probeert met haar kunst ieder onderwerp mooi weer te geven. Het is nooit een poging een zo realistisch mogelijke gelijkenis te schilderen maar je moet wel kunnen zien wat het voorstelt. Het paletmes geeft haar de mogelijkheid veel uitdrukking te geven en snel te werken. “Dat is voor mij de overeenkomst tussen de twee technieken”, volgens José

Toen ze zich met Chinees schilderen bezig hield, heeft ze regelmatig aan tentoonstellingen in Singapore deelgenomen. Met de Life Art Society heeft ze ook aan schilderdemonstraties meegedaan om kunst onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Vorig jaar nam ze deel met 3 schilderijen aan een tentoonstelling in Het Weefhuis, georganiseerd door Fluxus. Deze expositie bij Zaansgroen is haar eerste solo-tentoonstelling.

José den Toom exposeert op zaterdag 9 en zondag 10 september van 13.00 tot 17.00 uur

 

josé den toom exposeert bij Zaansgroen