Landelijk Atelierweekend 17 & 18 november 2018

Hans Bouman – schilderijen en tekeningen

Na een heel leven als reclameman is Hans Bouman zich weer bezig gaan houden met een oude liefde, tekenen.”Maar hoe pak je dat weer op als je dat na je middelbare school eigenlijk nooit meer serieus hebt gedaan? Natuurlijk heb ik in mijn reclameleven veel geschetst, maar dat was meer om ontwerpers, illustratoren en fotografen uit te leggen wat ik bedoelde. Geen serieus werk dus, maar ruwe ‘praat’ schetsen”, aldus Hans. Om grote stappen te kunnen zetten heeft hij lessen in portret- en modelschilderen gevolgd bij o.a. Peter Smit, Sam Drukker en Irma Braat. Allen docenten aan de Wackers Academie in Amsterdam. “Dat heeft mij zeer geholpen om de inhaalslag te maken.”

Beatrix Frederiks

Beatrix Frederiks heeft de 3-jarige opleiding Tekenen/kunstgeschiedenis en een 2-jarige cursus Vrijexpressievormen aan de Gooische Academie in Laren voltooid. Maar ook heeft ze meerdere jaren keramiek/boetseer lessen bij Karin Heeman in Bussum en later in Naarden gevolgd. Zo raakte ze vertrouwd met veel materialen zoals houtskool, pastel, aquarel, olieverf maar ook met klei. Voor de wereldtentoonstelling Expo 2005 in Aichi/Japan werd ze door het Ministerie van Economische Zaken gevraagd om voor de VIP Lounge in het Holland Paviljoen 7 grote schilderijen te maken met als thema tulpen. Hiervoor heeft Beatrix een 3-luik, een 2-luik en twee solo schilderijen gemaakt. Al deze schilderijen zijn na de Expo verkocht in Japan.

Sacha Ofman – sieraden

Al jong wist Sacha Ofman wat ze wilde worden en op haar 17e startte ze met de opleiding goud- en zilversmeden aan de Vakschool voor Edelsmeden te Amsterdam. Ze won daar de eerste prijs voor haar eindexamenstuk vakrichting zilversmeden. Sindsdien werkt ze als zelfstandig edelsmid en heeft lange tijd gewerkt aan haar ‘Organics’ collectie waarbij de hoofdtechniek het weinig beoefende ciseleren is; het design wordt hierbij met hamer en pons direct aangebracht op zilverplaat-materiaal. Daarnaast werkt Sacha aan haar uitgebreide collectie ‘Gems’. Bijzondere edelstenen met een aparte kleur of tekening die zij, indien nodig, speciaal laat slijpen in de door haar gewenste vorm. Door verschillende combinaties te maken komt Sacha tot kleurrijke, niet-alledaagse sieraden.

Bianca Kroef-Kemp – bijzonder keramiek met o.a. vazen, schalen en theepotten

Bianca Kroef-Kemp is geboren in Zaandam, maar woont reeds 20 jaar in Wanroij. Bij beeldend kunstenaar Carla Rovers heeft ze kennis gemaakt met oxides en sulfaten. “Deze natuurlijke kleuren spraken mij erg aan en na een aantal jaar ben ik mijn eigen stijl gaan ontwikkelen.Ik hou ervan om te werken met structuren en verschillende soorten materialen”. Haar keramiek is uniek waarbij ze streeft naar haar eigen herkenbare stijl. Herkenbaar door de structuren die ze gebruikt. ‘Gestructureerd boetseren’, zoals ze het zelf noemt. “Dit is een precisie werk op gevoel. Het vraagt veel geduld en vormt een uitdaging bij het maken van mijn mandala’s. In mijn schoenen van keramiek zit de uitdaging in de techniek. Klei krimpt, waardoor het moeilijk passend te maken is. Hier gebruik ik papierklei voor, maar ik hou er ook van om klei met andere materialen te combineren, om zo tot een uniek werk te komen.”

Hans Bouman, Sacha Ofman, Beatrix Frederiks en Bianca Kroef-Kemp exposeren tijdens het Landelijke Atelierweekend bij Zaansgroen van 11.00 tot 17.00 uur