Lichtkunst Frans Room 15 & 16 oktober

Noordhollands Dagblad – 14 oktober 2016 – door José Pietens

>>> Het huis van kunste­naar Frans Room uit Wormerveer staat zo vol met kunst, dat het een kunstwerk op zich is. Overal licht-boxen en spiegelkasten vol beweging, kleur én humor. En stekkers natuurlijk, om de boel aan de gang te krijgen. Wie zijn wonderlijke werk wil zien, moet normaal ge­sproken naar de maker toe. Maar vanaf morgen is zijn werk te zien in Zaansgroen. Het is de eerste keer dat de 77-jarige kunstenaar een expositie heeft met zijn lichtboxen en spiegelkasten. Het werk exposeren was vaak een probleem, zei hij twee jaar geleden in een interview met het NHD, omdat de kasten te zwaar zijn om aan de wand te hangen en het nogal wat stroom kost om de werken gaande te houden. Zaansgroen loste dit op door een toren van zijn licht-boxen te maken en de kijkkasten op planken langs de wanden te plaatsen.

Het is alsof je een caleidoscoop binnenstapt of een beetje bent blijven hangen in een lsd-trip. Hoe de werken in elkaar zitten, is niet te ontdekken. En Room – die stelt de enige kunstenaar in Nederland te zijn die dit soort werken maakt – doet beslist niet uit de doeken wat het geheim is. Behalve de lichtboxen en spiegelkasten zal er ook vroeger werk van hem te zien zijn, waaronder etsen van de Zaanstreek en zeefdrukken van Nederlandse vuurtorens. Room, geboren in Wormer, kreeg vanaf zijn achttiende enkele jaren les van de Zaanse schilder/graficus Gerrit de Jong. Letterlijk en figuurlijk ging hij daarna alle kanten op: naast beeldend kunstenaar was hij auteur en uitgever en maakte hij zowel figuratief als abstract werk. Zijn lichtkunst doet denken aan de vloeistofdia’s van de Wonderland Lichtshow waarmee hij en Zaan­dammer Peter van Wijngaarden in de jaren zestig en zeventig bekend werden en langs popfestivals en theaters toerden. <<<

Frans Room spiegelkasten in Zaansgroen - lichtkunstenaar

De liefde voor het landschap, of liever, de sporen van de mens in het landschap is de passie van Frans. Opgegroeid in het Zaanse veen raakte hij al op jeugdige leeftijd gefascineerd door het slagenlandschap dat daar in der loop van de eeuwen door mensenhanden is gevormd. De indrukwekkende fabrieken en het landschap verdwijnen en veranderen. Al jaren houdt hij zich daarom bezig met het vastleggen van deze bedreigde landschappen. Hij maakte een paar series zeefdrukken over de monumentale panden en dorpskernen in de Zaanstreek die op het punt staan te verdwijnen.

Door zijn studie van het occultisme kwamen er steeds meer figuratieve elementen terug in zijn werk, meestal met een symbolisch karakter. Na een serie lichtobjecten, etsen, kleuretsen, collages en aquarellen maakte hij een serie etsen over het Guisveld. In 1995 is hij begonnen aan een serie zeefdrukken over vuurtorens van Nederland. Het bleef echter niet bij vuurtorens. Ook havenlichten, peilbuizen, kapen, scheepswerfjes enz. werden bij dit project betrokken. Deze collectie omvat meer dan 160 werkstukken.

Vandaag de dag is Frans bezig met spiegelkasten en lichtobjecten. Veelal voorzien van mechaniek zijn fascinerende boxen ontstaan. Hij heeft inmiddels een aantal lichtobjecten vervaardigd waarbij door middel van kunstlicht een wonderlijk lichtspel ontstaat. Dikwijls maakt de aanschouwer deel uit van hetgeen hij ziet.

Frans Room exposeert met zijn lichtboxen, etsen en zeefdrukken op zaterdag 15 en zondag 16 oktober van 13.00 tot 17.00 uur. Vrijdag 14 oktober op afspraak open.

Frans Room spiegelkasten in Zaansgroen - lichtkunstenaar