Simones Parijs – 8 & 9 oktober 2016

Simone Ronchetti bezoekt Parijs geregeld. “Bij mijn dwalingen door de stad, wijken en parken word ik continu geïnspireerd. De stad is in beweging in alle seizoenen van het jaar en op elk uur van de dag. ‘Simones Parijs’ laat zien hoe ik Parijs zie: De levendigheid en de drukte versus verstilde details”, aldus Simone. Ze maakt niet alleen foto’s maar slaat wat ze ziet ook op in haar geheugen. Ze is betrokken bij haar eigen stad en gebruikt hierbij haar Parijse ervaringen.

De basis van de fotografie is gebruik maken van het licht. Licht is bepalend in een omgeving die op het eerste oog nauwelijks bijzonder is. Door het licht en de lichtinval worden deze alledaagse dingen bijzonder. Het licht doet iets met kleuren en vormen en maakt iets simpels ineens fotogeniek. Het thema van Simones foto’s is vaak een onderwerp in het licht en de schaduw.

Straatfotografie Parijs-simone-ronchetti-expositie-zaansgroen-zaandamStraatfotografie Parijs-simone-ronchetti-expositie-zaansgroen-zaandam

Ce n’est pas la lumière et l’ombre qui sont l’objet de ma peinture mais la peinture placée dans l’ombre et la lumière.
The subject of my painting is not light and shade, but the painting placed in light and Shade

Claude Monet

Simone maakt graag foto’s van alledaagse details. Fotograferen is kijken, de camera is een middel. “Bij mij is het altijd een momentopname en niet in scène gezet. Ik hou van structuur, ook dat vind je terug in mijn foto’s.”

Jij hebt de dingen niet nodig
Om te kunnen zien

De dingen hebben jou nodig
Om gezien te worden

Liefdesgedicht
K. Schippers

In 2008 kreeg ze haar eerste spiegelreflexcamera (Nikon D40X) en heeft ze een basiscursus Digitale Fotografie bij Fotogram gevolgd. Daarna heeft ze deelgenomen aan een aantal cursussen bij FluXus, fotografie op locatie. “Vooral van het zien en bespreken van elkaars foto’s heb ik veel geleerd. Voor een verdieping in de techniek heb ik een vervolgcursus bij Fotogram gevolgd. Tijdens deze cursus heb ik mijn eigen stijl/identiteit gevonden”, vult Simone aan. “In 2012 ging ik over naar een Nikon D700 en naast de spiegelreflexcamera gebruik ik vaak mijn mobiele telefoon (nu een Samsung S7).” Tussen 2010 en 2013 heeft ze drie FluXus Portfoliocursussen gevolgd en afgesloten met een expositieweekend. Bij FluXus heeft ze in de verschillende jaren andere fotografen leren kennen. Met vijf andere fotografen die ze heeft leren kennen bij Fluxus is ze in 2014 de fotogroep Zes Fotografen gestart. Elk jaar exposeren ze in een kerk ergens in Noord-Holland. Simone heeft als fotograaf meegewerkt aan de boeken van Sarah Vermoolen: Kijk Zaans (2012) en Zaanse Parels (2014).

Simone Ronchetti exposeert ‘Simones Parijs’ op zaterdag 8 & zondag 9 oktober 2016 om 13.00 -17.00 uur.

Flickr site van Simone
Instagram: fotosvansimone

Straatfotografie Parijs-simone-ronchetti-expositie-zaansgroen-zaandam