Marlien Venema

Marlien Venema woont en werkt in Koog aan de Zaan. Ze studeerde grafische vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en beeldende kunst aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag, Nederland.

Mensen en landschap spelen een centrale rol in haar werk waarin ze een gevoel van vrijheid, paradijs en avontuur verkent. Marlien Venema is geïnspireerd door de herinneringen aan haar jeugd in Afrika en het platteland in Nederland. Ze had een typisch Nederlandse jaren ’70 -stijl, vol met knutselen, reizen en spelen. Het verlangen om nieuwe werelden van verwondering te betreden, is nooit vervaagd en daarom schildert ze.

De keerzijde van vrijheid is eenzaamheid, tijdens het reizen kun je worden overvallen door heimwee en loop je het risico verloren te raken terwijl je op avontuur bent. Dit zijn verwante thema’s die voorkomen in de schilderijen van Marlien. In sommige schilderijen benadrukt een afstand tot de figuur het kappen van eenzaamheid. In andere zal het paradijs worden afgebeeld door de weergave van patronen en het huis. Samen vormen haar schilderijen een verhaal van een reis of misschien zelfs een zoektocht.

Marlien Venema begint haar werk meestal op basis van delen van gevonden foto’s. Ze wordt bijvoorbeeld aangetrokken door oude foto’s van de eerste ontdekkingsreizigers en patronen in traditionele kleding. Het gebruik van fotonegatieven versterkt het gevoel van nostalgie en afstand in het beeld. Om de schilderijen kracht te geven, gebruikt Marlien Venema vaak penetrerende kleuren zoals fluorescerend acryl of inkt met veel pigment, wat bij haar persoonlijkheid past. Samen met een losse penseelstreek probeert ze het gevoel van vervreemding en romantiek te voltooien.

Exposities met Marlien Venema