Niek Bruynzeel 6|7|13|14 juli 2019

Niek Bruynzeel is geboren in 1952 in Amsterdam. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie van 1976 tot 1982. Niek is schilder en maakt sinds enige jaren assemblages, samengesteld uit onderdelen van gevonden voorwerpen, kapot of versleten, hout, rubber en in latexmallen gegoten porseleingips etc.. Zijn tekeningen die in Zaansgroen getoond worden maken onderdeel uit van de serie ‘Dwaalgasten’. Met deze serie potloodtekeningen op papier is Niek 9 jaar geleden begonnen. Mensen of halfwezens figureren in vervreemdende situaties.

De sfeer binnen zijn olieverf schilderijen is vervreemdend en dat is waar hij naar streeft. Uitgangspunt is meestal het landschap of delen daar uit. Het werk laat zich niet in één blik verklaren en door het werken met dunne transparante verflagen blijven er onderhuidse restanten zichtbaar die een extra verdieping aan het geheel geven .‘Dwaalgasten’, zijn potloodtekeningen op papier, die ontstaan tijdens het tekenen liefst zonder idee vooraf. Het is een werkwijze van getekend assembleren waarbij voorwerpen, wezens of elementen uit de natuur één geheel vormen. “De sfeer is hierbij heel essentieel. Totaal onlogische, maar voor mij kloppende situaties”, aldus Niek.

Assemblages

Samengestelde objecten uit gevonden en/of verloren materiaal. De onderdelen bestaan uit drijfhout, steen, metaal, blad of boomdelen. Aan het geheel voeg ik in latex mallen gegoten vormen toe. Zand, goudpigment en olieverf maken dat deze onderdelen een bindend geheel gaan vormen. De in eerste instantie waardeloze, niet verwante materialen gaan zo een eenheid vormen en krijgen een nieuw leven.

Niek Bruynzeel exposeert zijn potloodtekeningen en assemblages tijdens de twee eerste weekenden van juli: 6|7|13|14 juli 2019 van 13.00 tot 17.00 uur.