Noordhollands Dagblad – Kinga Wieczorek gaat los

Door José Pietens

Als vijfjarige had Kinga Wieczorek al een eigen tekenrubriek in het Poolse blad Glos Zbaszynia. Met haar schilderijen en verhalen won ze verschillende Poolse competities en ze exposeerde meermaals in zowel Polen als Nederland. Komend weekend is Kinga’s werk te zien in Zaansgroen en het weekend daarna exposeren Barbara Wroniszewska – haar tante en grote inspiratiebron – en de Poolse kunstenaar Grzegorz Skawinski óók in de Zaandamse galerie.

Kinga komt uit een artistieke familie. Opa maakte sculpturen, vader kon goed tekenen, tante schildert en haar nichtje is actrice. „Van kleins af aan wilde ik ook schilderen, net als mijn tante. Mijn moeder maakte zich wel een beetje zorgen of ik daarmee genoeg geld zou verdienen, maar ik mocht van haar wel kunst studeren. De opleiding is vergelijkbaar met havo, met kunst op hbo-niveau. Elke dag zat ik tien tot elf uur op school.” In 2008 studeerde ze cum laude af in visuele reclame, schilderen en kunstgeschiedenis. Intussen had Kinga met diverse exposities al een naam opgebouwd in Polen. Datzelfde jaar ging zij met vakantie naar een collega die in Staphorst woonde en dat veranderde haar leven. Haar eerste keer Nederland beviel zo goed, dat ze zich er graag wilde vestigen. „De mensen zijn erg vriendelijk en hulpvaardig, vooral in kleine steden. Overal waar je komt, zeggen mensen je goedendag. Dat is in Polen niet zo. De eerste drie jaar woonde ik overal: in Staphorst. Meppel, Utrecht en Hoek van Holland. Het was hard werken, ik deed veel productie- en schoonmaakwerk.” Sinds vier jaar woont Kinga, afkomstig uit Zbaszyn (‘een stad zo groot als Zaandam, maar met slechts zesduizend inwoners’) in Zaandam en twee jaar geleden pakte ze het schilderen weer op. Kinga combineert dit met schilderlessen en haar werk als fotograaf bij Madame Tussauds in Amsterdam, „Ik kan nog niet van mijn kunst leven, daarvoor moet ik eerst meer bekendheid opbouwen. Dat is best moeilijk, want in Nederland maken veel mensen kunst. In Polen had ik al wat ‘status’, maar hier moet ik helemaal opnieuw beginnen.”

Kinga exposeerde al eerder in Zaansgroen en is erg enthousiast over de galerie. Zo enthousiast, dat haar tante besloot om over te komen uit Krakau en er ook te exposeren. Ze komt met beeldend kunstenaar, decorontwerper en kostuummaker Grzegorz Skawinski, die voor onder meer vele Poolse theaters werkte. Tante Barbara Wroniszewska is op schildergebied van alle markten thuis en schildert in alle stijlen, met een voorkeur voor abstracter werk. Kinga vervaardigde altijd realistisch werk, maar geïnspireerd door haar tante, besloot ze ‘los te gaan’. „Tijdens mijn eerste expositie in Zaansgroen liet ik werk zien over de Zaanstreek, Nederlandse huisjes en de kleur Zaans groen. Maar na dat klassieke werk wilde ik iets anders proberen en ik laat op de expositie van dit weckend al mijn nieuwe werk zien. Dat is illustratief werk van vogels en dieren, maar ook ‘dromerig’ en abstract werk. Die schilderijen zijn gebaseerd op satellietfoto’s die ik op internet had gezien. Die satellietserie hielp me verder in mijn ontwikkeling. Het is voor het eerst dat ik abstracte werken heb gemaakt. Het was heel spannend om te doen. Ik wil in veel verschillende stijlen werken, zodat ik meer mensen bereik en zo veel mogelijk werk de wereld in kan sturen.”

Expositiepagina van Kinga