Rafael Calvo Torrico – 29-30 september & 1 oktober 2017

Rafael Calvo Torrico (Lima 1953) heeft gewerkt met mensen aan de zijlijn van de samenleving uit de volksbuurten van Lima. Hij nam deel aan muurschilderingen in groepsverband en theaterstukken over deze marginaliteit. “Ik besloot deze ervaringen te vatten op het witte doek en volgde opleidingen in de ateliers van het Taller de la Panaderia collectief en Lucy Angulo”, aldus Rafael. Sindsdien is hij in een avontuur verzeild geraakt waarin hij een eigen beeldtaal heeft ontwikkeld in olie en acryl schilderijen, installaties en beelden van koper en klei.

Rafael over zijn werk: “In de ontmoetingen met het witte doek heb ik nooit een specifiek iemand in gedachten, ik werk ook niet naar de natuur. Het creatief proces leidt mij, ik moet voelen wat ik wil. Je kan het zien als een spons: in ontmoetingen zuig ik op, tijdens het werk knijp ik uit. Het witte doek transformeert gaande weg; het is een vloeiend proces waarin vormen ontstaan terwijl andere bewust zijn gekozen. Het is een gesprek in stilte zonder een vaste bestemming.”

observers - Rafael-Calvo-Torrico

In deze expositie wil Rafael de veranderingen laten zien in zijn proces. Zijn kwasttechniek blijft herkenbaar en de basiskleuren van zijn palet – terrakleuren met contrasterende lichte kleuren – spelen nog steeds een belangrijke rol terwijl nieuwe kleuren zijn toegevoegd. Ook heeft hij nieuwe vormen geïntroduceerd in zijn beeldtaal. Hoekige vormen in samenspel met gedeeltes van het doek waar alleen kleur te zien is. Ze creëren nieuwe onderwerpen en betekenissen.

‘Each of my paintings is a conversation in silence. Subdued earthy tones that do not reflect recognizable individuals rather traces of identities.’

Rafael Calvo Torrico exposeert bij Zaansgroen op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober van 13.00 – 17.00 uur. Opening van de expositie vindt plaats op vrijdagavond van 20.00 – 22.00 uur

De opening van de expositie op vrijdag 29 september 20.00 uur wordt muzikaal omlijst. Max Linsen bespeelt de hang, een vrij recentelijk in Zwitserland ontworpen melodie-percussie instrument met een rijk scala aan melodische en ritmische mogelijkheden. De hang is een muziekinstrument dat bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische schalen van metaal. De Zwitsers Rohner en Schärer lieten zich bij het ontwerp rond 2000 inspireren door o.a. de Caraïbische steelpan en de Indonesische gamelan. Hang betekent hand in het Bernse dialect. De hang die wordt bespeeld is een Integral hang en is gebouwd in 2009. De productie is inmiddels gestaakt. In de loop van de jaren hebben anderen de hang nagebouwd. Deze instrumenten worden handpan genoemd.

 

Rafael-Calvo-Torrico

 

Website Rafael Calvo Torrico