Verkoop BKR-kunst gemeente Zaanstad

Een groot aantal BKR-kunstwerken, die gemeente Zaanstad gedurende een langere periode heeft aangeschaft, is momenteel te zien en te koop via de webshop van Zaansgroen.

De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) werd in 1956 ingesteld om het voor kunstenaars mogelijk te maken zelfstandige kunst te vervaardigen. In ruil voor een stabiel inkomen verkochten kunstenaars met regelmaat kunstwerken aan de gemeente en andere overheidsinstanties. De aangekochte kunst werd toegepast als verfraaiing van gebouwen zoals gemeentehuizen, scholen en verzorgingshuizen. De regeling werd in 1987 weer afgeschaft. Veel van deze werken, schilderijen, prenten en beelden, zijn in de loop der tijd in het depot beland.

In deze feestelijke decembermaand zijn de aangeboden werken te koop met een korting van 25%! Kijk voor een uniek cadeau en gebruik kortingscode bkr25.

Grasduinen

Een gedeelte van de werken schonk de gemeente aan het Zaans Museum, zodat belangrijke werken publiek bezit blijven. Kustenaars en hun familieleden kregen de kans om tegen gereduceerde tarieven werk aan te schaffen. Nu is het de beurt aan het publiek om te grasduinen tussen de ‘verborgen schatten’.

Wethouder Cultuur Annette Baerveldt: ‘Dit is een unieke kans om werk van vooral Zaanse makers in huis te halen. Kunst hoort niet in een depot, waar niemand het ziet. Kunst is er om te delen, om van te genieten en om te prikkelen. Daarom maken we de kunst uit de gemeentelijke collectie toegankelijk voor iedereen.’ 

Bekijk: BKR-werken hangen nu in Zaanse huiskamers

300 kunstwerken

Ruim 300 kunstwerken zoeken een nieuw thuis. Beelden, schilderijen, tekeningen en grafiek. De prijsstelling van de werken is vriendelijk, gemiddeld tussen de € 25,- en € 250,- met een paar uitschieters naar boven. Een groot aantal werken is al ingelijst. Er is werk van onder meer: