Intarsia + mini Zaanse boekenmarkt 23|24|30|APR|1|MEI|2022

Ed Müller (Berlijn 1936 – Zaandam 2014) studeerde aan een particuliere school bij Alf Bayerle en vervolgens aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Frankfurt am Main. Hij werkte als graficus, om zich daarna in Oberbayern te bekwamen in de techniek van Intarsia. Deze techniek leerde hij in een meubelfabriek in München. In 1970 besloot hij naar Nederland te verhuizen. Eerst naar Amsterdam, later naar Zaandam. Op de vraag waarom: “De Nederlander is de beste Europeaan.” In 1985 is hij na enkele exposities met deze techniek gestopt.

ed muller kunstenaar Zaandam

Ed Müller ✝︎ intarsia

Ed Müller (Berlijn 1936 – Zaandam 2014) studeerde aan een particuliere school bij Alf Bayerle en vervolgens aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Frankfurt am Main. Hij werkte als >>> Lees meer <<<

Tijdens deze expositie is er een kleine Zaanse boekenmarkt. Boeken over de Zaanstreek of boeken geschreven door Zaanse schrijvers gaan voor lieve prijsjes over de toonbank.

Mini Zaanse boekenmarkt

In zijn ‘hout-schilderkunst’ toont Mül­ler zich overigens een traditionalist: zijn keuze van onderwerpen is over het algemeen klassiek. Behalve de al genoemde stadsgezichten treffen we bij hem aan een stilleven, een café-impressie, bosgezichten en verbeelde gevoelens als agressie, ro­mance en mystiek. De panelen van Muller ogen warm. Be­grijpelijk, want de bruine en geelbruine houtsoorten die hij verwerkt, hebben nu eenmaal van nature deze eigenschap. En omdat hout zich niet als verf laat vermen­gen is het in Müllers tableaus een domi­nante kleurfactor.

Toch moet gezegd worden dat hij er bij veel panelen in geslaagd is de beschouwer ervan naar het onderwerp te trekken en dat is een belangrijk winstpunt. Zo beho­ren de aan de natuur ontleende voorstel­lingen tot zijn beste werk. Hier heeft hij een dromerige sfeer weten op te roepen en heeft hij zijn houtschilderijen zeggingskracht gegeven.

De expositie met het werk van Ed Müller vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 april van 13.00 tot 17.00 uur.

Interview met Ed Müller

ed muller kunstenaar Zaandam

WAAR BLEEF …

Graficus Ed Müller heeft 20 jaar uitgetrokken om Zaanstreek vast te leggen Door Peter Roggeveen – september 2005 Op deze plek komt elke week een persoon of zaak uit de >>> Lees meer <<<