Verkoopexpositie Peter Louman 31 mei & 1 juni 2014

Steun de kinderen van Zaandam, Koog aan de Zaan en Krommenie voor het Huttenbouwfeest

De Huttenbouwdorpen in de Zaanstreek vormen een traditie die vele tientallen jaren teruggaat. Een week lang leven kinderen zich uit met hamer, spijkers en hout. Voor velen het hoogtepunt van hun zomervakantie, voor sommigen hun belangrijkste verzetje in die lange schoolvrije periode. Een activiteit waar kinderen van allerlei achtergronden samen actief zijn, zonder enig onderscheid. Een voorbeeld van een activiteit welke al op jonge leeftijd bijdraagt aan de sociale vorming en de sociale cohesie in de wijken.

Om deze activiteit bereikbaar te houden voor iedereen is het bedrag voor deelname relatief gering en daarmee niet kosten dekkend. Sinds 2012 moeten de Huttenbouwdorpen in de Zaanstreek het stellen zonder gemeentelijke subsidie.

Om er voor te zorgen dat deze zomeractiviteit door kan blijven gaan zijn er allerlei alternatieven gezocht en deels gevonden. Om er zeker van te zijn dat we deze activiteit niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst kunnen blijven organiseren is een gezonde financiële basis nodig. Er is een prachtige manier gevonden om U als sponsor op een leuke manier te laten bijdragen aan dit streven.

Met deze bijzondere actie wordt U in de gelegenheid gesteld om voor een vriendelijk prijsje in het bezit te komen van een bijzonder kunstwerk. Niet zomaar een reproductie of een poster, het betreft originele, gesigneerde zeefdrukken en houtsnedes vanaf vijftien euro.

(indruk werk van Peter Louman).

Peter Louman, beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en dichter. Een flamboyante verschijning, eigenzinnig en perfectionist. Als vijfjarig jongetje was hij getuige van het bombardement van Dresden. Het werd een  oorlogstrauma dat hem zijn leven lang parten heeft gespeeld.

Hij volgde een opleiding als onderwijzer aan de Montessorikweekschool in Amsterdam. Werkte enige tijd als leraar in Chicago en daarna in de Zaanstreek. Hij nam spoedig afscheid van  het leraarschap om zich als beeldend kunstenaar verder te ontwikkelen. Vooral met zijn maatschappijkritisch houtsneden maakte hij aanvankelijk furore. Een grote publiekstrekker was de expositie in samenwerking met ontwerper Peter Schaap in 1976 in de Zienagoog te Zaandam: een ludieke persiflage in beelden en teksten gewijd aan het eten van patates frites. Een actie in de geest van de hippietijd. Bejubeld en verguisd en in veel dagladen breed uitgemeten.

In de zeventiger jaren richtte hij met enkele vrienden De Smeltkroes op in Assendelft. Het werd een broedplaats van ideeën over onderwijs, arbeid en samenleving. Met elkaar bouwde men aan een drukwerkplaats en een onderkomen voor allerlei gasten. De Smeltkroes groeide uit tot een typische leef- en werkgemeenschap, dat de geest van die tijd ademde. Er werden vanuit hier veel affiches, pamfletten en teksten in de wereld ingestuurd.

In 1984 betrok hij met zijn gezin een voormalig pakhuis aan de Veenpolderdijk in Assendelft, genaamd ‘Vrijheid aan de Dijk’. Samen met Ed Visser begon hij daar aan een serie prachtige zeefdrukken. Een herseninfarct is hem fataal geworden in januari 2010. Zijn nalatenschap, bestaande uit vele houtdrukken en zeefdrukken, wordt door vrienden beheerd.

zaterdag 31 mei en zondag 1 juni 2014, van 13.00 -17.00 uur