We stonden elke dag te schilderen in de bloedhete zon

 José Pietens NHD 5 april 2024

Galerie Zaansgroen wordt dit weekeinde overgenomen door de Koogse punkfanfareband De Kift. In de avonduren spelen de muzikanten hun liedjes in een huiskamersetting, overdag laat drummer Wim ter Weele (1951) er zijn kunstwerken zien.

ZAANDAM De twee optredens voor veertig man waren nauwelijks aangekondigd of ze waren al uitverkocht. Maar wie naast de kaartjes greep, kan zaterdag en zondag evengoed in Zaansgroen terecht voor een dosis De Kift. Die komt in de vorm van een verkoopexpositie met een serie landschappen die Wim vorig jaar in Portugal maakte, het resultaat van een reis die anders verliep dan gedacht.

Het idee voor de trip kwam van vriend Nico Danenberg. Hij was de uitbater van café Swaf in Hoorn, waar De Kift meerdere keren heeft opgetreden. Nico gaat al jaren met een trekkertje en een huifkar in etappes op reis door Europa. Een oud, pruttelend trekkertje uit de jaren vijftig, dat in het kader van de Marshallhulp vanuit de Verenigde Staten naar Nederland was verscheept. „Hij doet het nog maar net, en soms niet. Fluctuerend landschap is een probleem. Met die trekker kun je niet berg op, je moet eromheen.”

Trekkertje

Nico had al vele kilometers gevreten en reed door Portugal toen de coronapandemie uitbrak. Hij was gedwongen zijn trekkertje en huifkar achter te laten bij vrienden in de buurt van Porto. Vorig jaar wilde de Hoornaar zijn weg vervolgen. Hij was van plan om naar Santiago de Compostela te rijden en dan de pelgrimstocht in tegenovergestelde richting af te leggen. „En dan onderweg lekker landschappen schilderen, zei hij. Maar hij had nooit eerder geschilderd”, zegt Wim met een lach.

De drummer was in ieder geval voor de reis te porren. In juli arriveerde hij in Santiago de Compostela, maar Nico kon hem niet oppikken. „De trekker had een kleine vier jaar in de hete zon gestaan. Bij het oppompen van de banden, klapte er een. Ze hebben zo’n afwijkende maat, dat hij niet een-twee-drie een nieuwe kon krijgen.”

Het reisplan werd aangepast: Wim ging met de bus naar Nico in Porto, waar elke dag in het teken stond van wandelingen en schilderen. „De hele dag in de brandende zon. Een keer stonden we aan het eind van de dag voor de keuze: wat doen we met ons laatste water? Drinken we het op of gaan we er nog een schilderij mee maken? Ik geloof dat we het hebben opgedronken.”

Taiwan

De serie bestaat uit vijftien werken op Chinees rijstpapier en zwart foamboard. Wim, al dik drie decennia de man achter alle vormgeving en kunst van De Kift-projecten, heeft een voorliefde voor Chinees rijstpapier. Opgedaan in Taiwan, waar hij in 1974 een cursus Chinees schilderen volgde. Zijn ouders woonden daar; zijn vader werkte voor een telefoonkabelbedrijf dat ook in het buitenland opereerde.

Werken met rijstpapier is een aparte tak van sport. De Portugese landschappen bestaan uit meerdere lagen, legt Wim uit. „Als je schilderijen klaar zijn, ziet het eruit als verfrommeld papier. Je moet het weer straktrekken. Dat doe je met een mengsel van bloem en aluin. Vel papier erop, eroverheen strijken en ophangen: zo trekt het vanzelf glad, net als behang. En je moet voorzichtig zijn. Het scheurt snel en als het nat is, lost het ook op.”

Reisgevoel

De trekker heeft inmiddels een nieuwe band en een nieuwe bestemming: Nederland. Maar vooralsnog staat het voertuig halverwege Frankrijk geparkeerd, te wachten tot Nico hem komt halen voor het volgende deel van zijn reis. Voor het reisgevoel worden er tijdens de expositie ook filmpjes van Nico en zijn trekker geprojecteerd in de tuin van Zaansgroen. „In Portugal heeft hij vier schilderijtjes gemaakt. Die hangen we ook op. Al heeft hij nooit geschilderd, ze horen er wel bij.”

Expositie

Zaterdag 6 en zondag 7 april: Portugese landschappen van Wim ter Weele in Zaansgroen (Zeemansstraat 54, Zaandam), van 13 tot 17 uur. Gratis entree.