Atelierroute met Frans Room – 21 & 22 april 2018

Het huis van kunstenaar Frans Room uit Wormerveer staat zo vol met kunst, dat het een kunstwerk op zich is. Overal schilderijen, licht-boxen en spiegelkasten vol beweging, kleur én humor. En stekkers natuurlijk, om de boel aan de gang te krijgen. Wie zijn wonderlijke werk wil zien, moet normaal gesproken naar de maker toe. Maar zijn werk is dit weekend te zien bij Zaansgroen. Naast zijn lichtkasten die hij twee jaar geleden als eens exposeerde toont Frans nu ook nooit eerder tentoongesteld olieverf werk. Zijn abstract werk doet denken aan de Zaanse kunstenaar Jaap Stellaart. “Dat kan wel kloppen”,  zegt Frans, “Ik was goede vrienden met Jaap en ik heb menig uur in zijn atelier doorgebracht”. De olieverf werken dateren van de zeventiger jaren, het contrast met zijn recente werk is groot.

Hoe de lichtkasten in elkaar zitten, is niet te ontdekken. En Room – die stelt de enige kunstenaar in Nederland te zijn die dit soort werken maakt – doet beslist niet uit de doeken wat het geheim is. Room, geboren in Wormer, kreeg vanaf zijn achttiende enkele jaren les van de Zaanse schilder/graficus Gerrit de Jong. Letterlijk en figuurlijk ging hij daarna alle kanten op: naast beeldend kunstenaar was hij auteur en uitgever en maakte hij zowel figuratief als abstract werk. Zijn lichtkunst doet denken aan de vloeistofdia’s van de Wonderland Lichtshow waarmee hij en Zaan­dammer Peter van Wijngaarden in de jaren zestig en zeventig bekend werden en langs popfestivals en theaters toerden. (tekst: José Pietens)


Vandaag de dag is Frans bezig met spiegelkasten en lichtobjecten. Veelal voorzien van mechaniek zijn fascinerende boxen ontstaan. Hij heeft inmiddels een aantal lichtobjecten vervaardigd waarbij door middel van kunstlicht en prisma’s een wonderlijk lichtspel ontstaat.

Frans Room exposeert met zijn lichtboxen en olieverf werken op zaterdag 21 en zondag 22 april tijdens de atelierroute van 11.00 tot 17.00 uur.