Buitenbenen – Ariane James – infrarood fotografie 14|15|SEP|2024

Mijn benen brengen me altijd naar buiten. Om daar met mij het theater van de werkelijkheid binnen te stappen. Het avontuur van zomaar een moment, een toevallige plek, het wonder van elke dag. Zon op mijn vel, een doorn in mijn voet, steenkoude voeten in het ijs.

De lange golflengtes van het licht zijn mijn taal; het rode stuk van het spectrum en daaraan voorbij, golflengtes die het oog grotendeels niet zien kan. Hiervoor zijn omgebouwde camera’s en speciale filters nodig. Dit helpt om met een werkelijkheid te toveren waarin gewone kleuren niet meer bestaan en daarmee nieuwe verhalen te ontrafelen.

In DAGBOEK en DE REIS werkte ik vooral met een 550 nm filter, dat geeft die wonderlijke blauwgroene tinten in de lucht, huidtinten zijn daar lastig. 

In de serie BUITENBENEN is meer variatie in kleur te zien omdat ik met verschillende filters heb gewerkt. Het 700 nm geeft een heel smal spectrum aan kleur. IR Chrome filters nemen, naast infrarood licht, ook een stukje van het zichtbare licht mee, het kleurenpalet wordt daardoor breder. Blauwe lucht wordt weer blauw, huidtinten blijven goed, en bladgroen wordt nog steeds rood. Veel van deze fotoserie is met dit filter gemaakt.

ariane-james

Ariane James | fotografie

Ariane is directeur van de opleiding Toegepaste Fotografie bij de Fotoacademie te Amsterdam. Zij werkt hier ook als docent. Voor dit leertraject verzorgde zij het curriculum en het lesmateriaal. Deze >>> Lees meer <<<

De expositie Buitenbenen van Ariane James vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september van 13.00 tot 17.00 uur – vrij entree.