Retrospectief Dick Karman 4|5|NOV|2023

In 2015 exposeerde Dick Karman als eens in Zaansgroen met zijn maatje Co Plomp. Nu staat hij er alleen voor. Door oogproblemen is hij gedwongen om min of meer te stoppen met schilderen. Dick wordt 75 en wil met deze expositie zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten.

“Ik heb jaren in de BKR/regeling gezeten, maar door gebrek aan zakelijk inzicht, heb ik het nooit tot zelfstandig kunstenaar kunnen brengen. Tot de jaren ´70 maakte ik voornamelijk tekeningen: in Oost-Indische inkt en Gewassen pen. Daarna ben ik me op het schilderen gaan toeleggen; Eerst alleen in olie, later ook in acryl en nog later in waterolieverf. Ik heb ook geëxperimenteerd met Tempera: Een vrij bewerkelijke techniek, die me vrij goed afging, maar ik was er te ongeduldig voor. Later heb ik ook nog geëxperimenteerd met (semi)-abstract werk, ook in reliëf.”

“De laatste tijd ging het schilderen me steeds meer moeite kosten: Ik kréég mijn ‘beelden’ maar niet goed op het doek. Ik noemde dit mijn ‘Bavink-syndroom’: (“God! Dat schilder ik nóóit!”; Nescio: ‘Titaantjes’) Dit is mede een gevolg van het feit, dat ik nooit een opleiding heb gehad: ik beheers een aantal technieken stomweg niet, waardoor de mogelijkheden tot weergave van mijn ideeën beperkt is. Als ik te lang aan een idee moet werken en ik kom er niet uit, dan ‘bloedt het dood’. En te lang eraan werken was eigenlijk altijd wel snel bereikt. Eigenlijk vond ik het schilderen op zich niet zo leuk; ik wilde geschilderd hebben! De laatste tijd heb ik ook problemen met mijn ogen en dat is ook niet bevorderlijk voor de resultaten. Al met al ben ik dus zo’n beetje gestopt met schilderen. Ik zal misschien nog wel eens een miniatuurtje of een tekening maken, maar veel zal het niet meer om het lijf hebben. Vandaar dus deze ‘Slotexpo’; Eigenlijk een soort afscheid!”

dick karman exposeert in Zaansgroen in Zaandam

Dick Karman | schilderijen

Dick Karman (1948) is geboren en getogen in Zaandam. Hij woonde op het Mr. Cornelispad en ging op school op de Rembrandtschool en de Speelmanschool. Als kind bleek al snel >>> Lees meer <<<

Dick Karman exposeert op zaterdag 4 en zondag 5 november 2023 van 13 – 17.00u – vrij entree